email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de leasing operational: Optiunea de cumparare a bunurilor. Cum executam inregistrarile contabile?

leasingOMFP 3055/2009valoare reziduala





O societate detine 7 contracte de leasing operational care urmeaza sa expire si se ia decizia achizitionarii lor, fiind primita factura de valoare reziduala. Vom vedea care sunt inregistrarile contabile si in ce masura factura de valoare reziduala trebuie declarata in 390.

Raspuns:

Pe parcursul derularii contractelor de leasing operational, ati platit un serviciu, respectiv o chirie asupra bunurilor, efectuind inregistrarea 612 = 401 - cu valoarea chiriei.
De asemenea, la inceputul contractelor trebuia inregistrata in debitul contului 8036 valoarea acestora, iar la fiecare plata de redeventa trebuia creditat contul 8036.
 
Din punct de vedere juridic, pe toata durata acestor contracte, dvs nu ati dobindit calitatea de proprietar al bunurilor, platitnd doar chiria.  La finalul acestor contracte, daca ati decis sa le achizitionati, inseamna ca vi se vor transfera in totalitate riscurile si beneficiile asupra bunurilor, devenind astfel proprietar al acestora.
 
Factura de valoare reziduala pe care a intocmi-o furnizorul reprezinta documentul prin care dvs achizitionati bunurile respective.
 
Inregistrarile contabile pe baza facturii pentru achizitionarea bunurilor se fac in functie de destinatia pe care o dati dvs acestor bunuri:
- daca fiecare bun are o valoare mai mare de 1800 lei (incluzind toate taxele si comisioanele) si durata de functionare este mai mare de 1 an si doriti sa le utilizati pentru desfasurarea activitatii economice a firmei, obtinind beneficii economice viitoare, atunci vor fi inregistrate ca mijloace fixe:
2xx = 404
- daca valoarea fiecaruia este mai mica de 1800 lei si durata de functionare este mai mica de 1 an, atunci le puteti inregistra in categoria obiectelor de inventar:
303 = 401
- daca le achizitionati pentru a fi revindute ca marfa, atunci inregistrarea este:
371 = 401
Mentionam ca in costul de achizitie al bunurilor trebuie incluse toate taxele, comisioanele, transportul si alte cheltuieli efectuate pentru aducerea acestora la locul de depozitare.
 
Factura de valoare reziduala va fi declarata in 390 numai daca furnizorul este situat intr-un stat membru UE si va transmite un cod valabil de inregistrare in scop de TVA dintr-un alt stat membru decit Romania.
In aceasta situatie, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri, trebuie sa va inscrieti in Registrul operatorilor intracomunitari.
 
De asemenea, daca achizitia este intracomunitara, pe linga inregistrarile de mai sus, trebuie evidentiat si TVA de plata, prin mecanismul taxarii inverse, inregistrindu-se: 4426 = 4427.
Daca achizitia este efectuata de la un furnizor situat in Romania, atunci se va evidentia TVA inscris in factura de la furnizor:
4426 = 401 (404).
In acest caz, evident, factura nu se declara in 390.
 
Baza legala:
- art. 95, 96, 97, 100 din Reglementarile Contabile din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 ;
- art. 156 din Reglementarile Contabile din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 ;
- Functiunea contului 8036 "Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate" din aceleasi reglementari;
- art. 156 ^4 din codul fiscal ;
- art. 158^2 din codul fiscal.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
leasingOMFP 3055/2009valoare reziduala


Data aparitiei: 08 Martie 2012

Votati articolul "Contract de leasing operational: Optiunea de cumparare a bunurilor. Cum executam inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X