email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce inregistrari contabile efectuam pentru exportul temporar

exportinregistrari contabileaviz insotire marfa





O societate doreste sa inregistreze in contabilitate un export temporar in Republica Moldova.  Scopul exportului temporar a fost participarea la o expozitie in Moldova cu echipamente.  Documente insotitoare exportului si reexportului: contract de comodat, o solicitare de export, CMR-uri, Declaratie primara de reexport. Vom stabili astfel care este procedura corecta de inregistrare a exportului temporar.


Raspuns:

Se considera export temporar bunurile comunitare expediate in afara Comunitatii (Romaniei), in situatia in care urmeaza a fi reintroduse pe teritoriul vamal al Romaniei fara sa fi suferit modificari cu exceptia uzurii lor normale.

Pentru preluarea bunurilor in vederea expunerii in cadrul targurilor si expozitiilor internationale, indiferent de faptul ca acestea sunt situate pe teritoriul comunitar sau in afara acestui teritoriu, firma dvs. trebuie sa intocmeasca un aviz de insotire. Pe fiecare aviz emis trebuie sa inscrieti o mentiune de genul "Nu se factureaza. Exponate pentru targul Republica Moldova" .

Avizul de insotire a marfurilor este un document financiar-contabil reglementat prin doua acte normative in vigoare, ambele emise in baza Legii contabilitatii 82/1991, republicata:
- OMEF 2226/2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata.
- OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

Avizul de expeditie este utilizat si pentru insotirea pe timpul transportului a diverselor categorii de bunuri expediate in diverse situatii. Avizul de insotire a marfurilor este un document financiar-contabil de inregistrare a operatiunii doar in evidenta contabila, fara a fi utilizat pentru efectuarea inregistrarilor in evidenta fiscala (jurnalul pentru vanzari).
Din intrebarea dvs. nu rezulta cu cine ati incheiat contractul de comodat, comodatul este un contract prin care o persoana, numita comodant, remite spre folosinta temporara unei alte persoane, numita comodatar, un lucru cu obliatia de a-l restitui in natura, in individualitatea sa.

Bunurile expediate pe baza de aviz nu se inregistreaza in evidenta fiscala si nu se raporteaza prin decontul de TVA. Este recomandabila doar inregistrarea valorii bunurilor transportate pentru expozitie intr-un cont analitic distinct. Considerand ca echipamentele expuse, pentru dvs. sunt marfuri, va propun sa intregistrati prin formula contabila 371"Exponate" = 371"Marfuri".

Taxele de tranzit le puteti inregistra in contul de cheltuieli prin articolul contabil:
635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" = 446 “Alte impozite si taxe”, avand in vedere ca nu sunt legate de importul marfurilor pentru a fi inregistrate in valoarea marfii, sau in valoarea marfurilor expuse.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
exportinregistrari contabileaviz insotire marfa


Data aparitiei: 09 Martie 2012

Votati articolul "Ce inregistrari contabile efectuam pentru exportul temporar":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X