email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Note explicative la situatii financiare. Repartizarea profitului

OMFP 3055/2009inregistrari contabilebilant
In ceea ce priveste repartizarea profitului la nota 3 de bilant, vom vedea daca aceasta se completeaza doar cu date despre profitului anului pentru care se intocmeste bilantul. De asemenea, vom stabili daca, in situatia in care in cursul anului pentru care se intocmeste bilantul se face PV de repartizare la dividende pentru profitul nerepartizat al anilor precedenti, exista obligatia de a face mentiunile aferente in nota nr. 3.

Raspuns:
Potrivit pct. 248 alin. (5) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.

Conform pct. 304 in notele explicative trebuie sa se prezinte separat propunerea de repartizare a profitului net pe destinatii, astfel:

   a) sumele repartizate la rezerve;
   b) sumele repartizate pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti;
   c) dividende;
   d) alte repartizari.
 
In sectiunea 5 - "Exemple de prezentare a notelor explicative la situatiile financiare anuale" din reglementarile mentionate este exemplificat modul de prezentare in notele explicative la situatiile financiare anuale, a informatiilor cerute de reglementari. Entitatile stabilesc formatul notelor explicative, cu conditia prezentarii cel putin a informatiilor solicitate, referitoare la elementele cuprinse in situatiile financiare anuale.
 
Astfel, formatul notelor explicative se stabileste de catre societate, cu conditia prezentarii cel putin a informatiilor solicitate, referitoare la elementele cuprinse in situatiile financiare anuale.
Conform reglementarilor contabile in nota 3 - "Repartizarea profitului" trebuie sa se prezinte separat propunerea de repartizare a profitului net al exercitiului financiar pe destinatii. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului.
 
Intrucat informatiile cuprinse in aceasta nota nu sunt limitate apreciem ca, pe langa aceste informatii solicitate,  societatea poate inscrie si informatii cu privire la repartizarea profitului aferent exercitiilor financiare precedente.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3055/2009inregistrari contabilebilant


Data aparitiei: 28 Martie 2012

Votati articolul "Note explicative la situatii financiare. Repartizarea profitului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X