email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Accize la bijuterii

Intrebare:

La capitolul Accize aveti un exemplu de calcul al accizei pentru vanzarea de bijuterii. Vanzarea bijuteriei produsa, prin magazinul propriu de desfacere, coeficientul rabatului (adaosului) comercial se aplica la 1.800.000 lei sau la 1.800.000+360.000 lei?

Raspuns:

Accizele se datoreaza pentru bijuteriile din aur si/sau platina, cu exceptia verighetelor. In conformitate cu prevederile art.209 din Codul fiscal, platitori de accize sunt agentii economici care produc sau care importa astfel de produse, nivelul accizelor fiind cel prevazut la art.208 alin.(4) nr.crt.3 din acelasi act normativ.

Exigibilitatea accizelor ia nastere la momentul vanzarii bijuteriilor de catre societatea care le-a realizat la intern, iar in cazul bijuteriilor provenite din import, la momentul intocmirii formalitatilor vamale de import .

Pentru bijuteriile din aur si/sau platina confectionate din materiile prime proprii ale societatilor si comercializate de catre acestea, se datoreaza bugetului de stat acciza in cota de 20% aplicata asupra bazei de impozitare, care, potrivit prevederilor art.208 alin.(7) lit.a) din Codul fiscal, este reprezentata de pretul de livrare al bijuteriei, mai putin accizele - respectiv pretul producatorului care nu poate fi mai mic decat suma costurilor ocazionate de obtinerea produsului respectiv.

Prin urmare, la stabilirea nivelului accizei, baza de impozitare trebuie sa includa obligatoriu costurile de productie ale bijuteriei. Totodata, precizam ca intrucat acciza se calculeaza la pretul de livrare, daca producatorul include in acest pret si un beneficiu, suma respectiva va fi cuprinsa in baza de calcul a accizei.

Insa, in situatia in care intrebarea se refera la un adaos aferent activitatii de comercializare a bijuteriei prin magazinele proprii ale producatorului (fiind deci este vorba de un element adaugat la pretul de livrare al produsului si parte componenta a pretului de vanzare cu amanuntul) acest adaos comercial nu este inclus in baza de calcul a accizei.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Accize la bijuterii":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X