email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recuperarea de pierdere contabila si fiscala

pierderemicrointreprinderereglementari contabile

Intrebare:
Pentru o societate care pana in 2009 inclusiv a fost microintreprindere, in 2010 platitoare de impozit pe profit conform legislatiei in vigoare, in 2011 din nou microintreprindere, si care in 2010 si 2011 a inregistrat pierdere fiscala si contabila, cum se poate acoperi aceasta si daca influenteaza in vreun fel impozitulvenit datorat la momentul actual.

Raspuns: Din punct de vedere contabil, in conformitate cu prevederile punctului 249 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.

In cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit.
 
Pierderea fiscala reprezinta suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent.

Conform art. 26 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora. Prin exceptie, pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.

Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe venit si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta acestor prevederi de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de Titlul II – Impozitul pe profit din Codul fiscal. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.

Astfel, in anul 2011 in care societatea a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor nu a inregistrat pierdere fiscala, ci doar pierdere contabila.
Pierderile contabile reportate din exercitiile financiare 2010 si 2011 pot fi acoperite, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, din:
- profitul exercitiului financiar si cel reportat,
- rezerve,
- prime de capital
- capital social.

Pierderea fiscala inregistrata in anul 2010 nu se recupereaza din impozitul pe venit. Pierderile fiscale se recupereaza doar din profiturile impozabile.

Daca societatea va deveni platitoare de impozit pe profit, pierderea fiscala se va recupera din profiturile impozabile realizate, pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 7 ani.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pierderemicrointreprinderereglementari contabile


Data aparitiei: 04 Aprilie 2012

Votati articolul "Recuperarea de pierdere contabila si fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X