email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Important pentru institutiile publice: Inregistrarea activelor fixe necorporale

active fixe necorporaleinregistrarea activelor necorporalecontabilitate institutii publice






Deoarece contabilitatea institutiilor publice reprezinta un sector de interes pentru o mare parte dintre dvs., facem astazi o serie de precizari legate de inregistrarea activelor fixe necorporale, oferind si informatii care amintesc organizarea si componenta acestui tip de active.

Astfel, reamintim ca activele fixe sunt active detinute de institutiile publice in scopul utilizarii lor pe termen lung.

Activele fixe includ:

- activele fixe necorporale;
- activele fixe corporale;
- activele financiare.

Activele fixe necorporale sunt active fara substanta fizica, care se utilizeaza pe o perioada mai mare de un an. Contabilitatea sintetica a activelor fixe necorporale se tine pe categorii, iar contabilitatea analitica pe feluri de active fixe necorporale.

Componenta activelor fixe necorporale

Activele fixe necorporale cuprind:

Cheltuielile de dezvoltare - sunt active generate de aplicarea rezultatelor cercetarii sau a altor cunostinte, in scopul realizarii de produse sau servicii noi sau imbunatatite substantial, inaintea stabilirii productiei de serie sau utilizarii (contul 203).

Cuprind:

- proiectarea, constructia si testarea productiei intermediare sau folosirea intermediara a prototipurilor si modelelor;
- proiectarea uneltelor si matritelor care implica tehnologie noua;
- proiectarea, constructia si operarea unei uzine pilot care nu este fezabila din punct de vedere economic pentru productia pe scara larga;
- proiectarea, constructia si testarea unei alternative alese pentru aparatele, produsele, procesele, sistemele sau serviciile noi sau imbunatatite.
- Concesiunile, brevetele, licentele, marcile comerciale, drepturile si activele similare, cu exceptia celor create intern de institutie - aici se includ drepturile si activele similare achizitionate sau dobandite pe alte cai; se inregistreaza in contul de active fixe necorporale, la costul de achizitie sau de productie, dupa caz (contul 205).
- inregistrarile reprezentatiilor teatrale, programelor de radio sau televiziune, lucrarile muzicale, evenimentele sportive, lucrarile literare, artistice ori recreative efectuate pe pelicule, benzi magnetice sau alte suporturi - se evidentiaza prin contul 206.

- Alte active fixe necorporale - includ programele informatice create de institutie sau achizitionate de la terti, pentru necesitatile proprii de utilizare, precum si alte active fixe necorporale (contul 208).
- Avansurile si activele fixe necorporale in curs de executie - cuprind avansurile acordate furnizorilor de active fixe necorporale (contul 234) si activele fixe necorporale neterminate pana la sfarsitul perioadei, evaluate la costul de productie sau costul de achizitie, sau transfer in cazul preluarii transferarii activitatii total sau partial, dupa caz (contul 233).

Inregistrarea activelor fixe necorporale

Activele fixe necorporale se inregistreaza:

- in momentul transferului dreptului de proprietate, daca sunt achizitionate cu titlu oneros;
- data intrarii in patrimoniu a activelor fixe necorporale in acest caz o reprezinta data inscrisa in documentele de achizitie. In acest caz, activele fixe necorporale sunt evaluate la costul de achizitie.

- in momentul intocmirii documentelor, daca sunt construite sau produse de institutie;

- data intrarii in patrimoniu a activelor fixe necorporale in acest caz o reprezinta data inscrisa in documentele intocmite pentru activele fixe construite sau produse de institutiile publice. In acest caz, sunt evaluate la costul de productie, pentru cele construite sau produse
de institutie;

- in momentul intocmirii documentelor, daca sunt primite cu titlu gratuit;

- pentru activele fixe necorporale dobandite cu titlu gratuit, data intrarii in patrimoniu o reprezinta data inscrisa in documentele transmise de donator;

- pentru activele fixe necorporale primite de la alte institutii publice prin transfer, data intrarii in patrimoniu o reprezinta data inscrisa in documentul de provenienta.
1) donatii prin contract in care se specifica valoarea;
2) donatii prin transfer cu titlu gratuit/sau prin contract fara valoare/etc. la valoarea estimata/stabilita de comisia stabilita de catre ordonatorul de credite.

Valoarea justa se determina pe baza raportului intocmit de specialisti si cu aprobarea ordonatorului de credite sau pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de evaluatori autorizati.
1. In situatia in care nu exista documente de provenienta din care sa reiasa data punerii in functiune a activelor fixe necorporale transferate, redistribuite, o comisie tehnica numita de ordonatorul de credite va stabili durata normala de utilizare ramasa.

2. In cazul activelor fixe necorporale pentru care nu exista date de identificare a duratei normale de utilizare consumate, deoarece nu se cunoaste anul punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa in care se recupereaza valoarea de intrare se stabileste de catre o comisie tehnica, cu aprobarea ordonatorului de credite.

Un element necorporal raportat drept cheltuiala intr-o perioada nu poate fi recunoscut ulterior ca parte din costul unui activ necorporal.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
active fixe necorporaleinregistrarea activelor necorporalecontabilitate institutii publice


Data aparitiei: 09 Aprilie 2012

Votati articolul "Important pentru institutiile publice: Inregistrarea activelor fixe necorporale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X