email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce rol au evenimentele ulterioare in autorizarea situatiilor financiare anuale?

situatii financiaresolutionare litigiuajustaredeteriorarecorectare valoare contabila





O.M.F.P. nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, defineste evenimentele ulterioare ca fiind acele evenimente, favorabile sau nefavorabile, care au loc intre data bilantului si data la care situatiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere.

Evenimentele ulterioare datei bilantului includ evenimentele care se produc in intervalul de timp
31 decembrie - data aprobarii situatiilor financiare anuale in vederea emiterii acestora.

Exista doua categorii de evenimente ulterioare, si anume:

- cele care aduc informatii si clarificari suplimentare asupra conditiilor existente deja la data bilantului.

Aceste evenimente ulterioare datei bilantului sunt considerate informatii utile in sensul aplicarii principiului prudentei si sunt luate in considerare la intocmirea situatiilor financiare anuale;

- cele care ofera informatii asupra unor conditii aparute ulterior datei bilantului, pentru care la data bilantului nu existau conditiile producerii acestora. Aceste evenimente ulterioare datei bilantului nu conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale. Informatiile oferite de aceste evenimente se vor regasi in situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar in care acestea s-au produs efectiv.

Atentie!

La elaborarea situatiilor financiare anuale vor fi luate in considerare numai evenimentele ulterioare din prima categorie.

Totusi, in functie de natura si marimea evenimentelor ulterioare pentru care la data bilantului nu existau conditiile producerii acestora, aceste evenimente pot fi prezentate in notele explicative la situatiile financiare anuale, daca sunt considerate semnificative.

Evenimentele ulterioare care ajusteaza situatiile financiare anuale ofera informatii pentru o evaluare mai corecta, pentru o estimare mai buna a elementelor prezentate in situatiile financiare anuale.

Ajustarile produse de aceste evenimente sunt inregistrarea provizioanelor, inregistrarea ajustarilor pentru depreciere sau pierdere de valoare.

Exemple de astfel de evenimente, precum si modul de reflectare a acestora in situatiile financiare
anuale ale anului precedent:

- solutionarea ulterioara datei bilantului a unui litigiu care confirma ca o entitate avea o obligatie prezenta la data bilantului.

Acest eveniment conduce la ajustarea valorii provizioanelor recunoscute anterior legate de acest litigiu. In situatiile financiare sunt evidentiate toate datoriile aparute in cursul exercitiului financiar curent sau al unui exercitiu precedent, chiar daca acestea devin evidente numai intre data bilantului si data intocmirii acestuia.

Daca valoarea datoriei rezultate in urma pierderii procesului este mai mare decat valoarea provizionului inregistrat in contabilitate la 31 decembrie sau la data bilantului nu era inregistrat un provizion, reflectarea acestui eveniment se va face prin suplimentarea provizionului pentru ca provizionul aferent constituit sa fie la nivelul pierderii ce va fi suportata in urma solutionarii litigiului.

Daca valoarea datoriei rezultate in urma pierderii procesului este mai mica decat valoarea provizionului inregistrat in contabilitate la 31 decembrie, reflectarea acestui eveniment se va face prin diminuarea provizionului pentru ca provizionul constituit sa fie la nivelul pierderii care va fi suportata in urma solutionarii litigiului.

Societatea nu prezinta numai o datorie contingenta deoarece solutionarea ofera dovezi suplimentare
care ar fi luate in considerare la evaluarea marimii provizionului de constituit la data bilantului.

- obtinerea de informatii ulterioare datei bilantului care indica faptul ca un activ a fost depreciat la data bilantului sau ca valoarea unei pierderi din depreciere anterior recunoscuta, aferenta activului respectiv, trebuie ajustata.

Falimentul unui client declarat ulterior datei bilantului confirma, de obicei, ca la data bilantului exista deja o pierdere aferenta acestei creante comerciale.

Ajustarea la data bilantului presupune corectarea valorii contabile a creantei comerciale pentru a reflecta valoarea probabila de incasat a acesteia.

Vanzarea de stocuri ulterior datei bilantului la o valoare inferioara valorii contabile nete la data bilantului. Ajustarea la data bilantului presupune aducerea valorii stocurilor la valoarea contabila neta a acestora, cunoscuta in urma realizarii unei vanzari sub valoarea de intrare, ulterior datei bilantului.

Deteriorarea rapida ulterior datei bilantului a unor imobilizari corporale (cladiri, utilaje, autoturisme) sau vanzarea acestora sub valoarea contabila neta (in conditiile in care nu s-au produs accidente, cutremure sau alte evenimente pentru care la data bilantului nu existau conditiile producerii acestora) pune in evidenta faptul ca respectiva imobilizare era deteriorata si la data bilantului.

Ajustarea la data bilantului presupune corectarea valorii contabile a imobilizarii pentru a reflecta in
situatiile financiare anuale imobilizarea la valoarea sa recuperabila.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatii financiaresolutionare litigiuajustaredeteriorarecorectare valoare contabila


Data aparitiei: 10 Aprilie 2012

Votati articolul "Ce rol au evenimentele ulterioare in autorizarea situatiilor financiare anuale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X