email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aprobat: Proiectul de lege privind modificarea Legii notarilor publici

Legea notarilor publiciactivitati notarialesenatnotar publicaviz medical







Senatul a adoptat proiectul de lege privind modificarea Legii notarilor publici si a activitatilor notariale, in sensul corelarii prevederilor acestui act normativ cu cele prevazute in noul Cod Civil.

Proiectul de lege privind modificarea Legii 36/1995 a notarilor publici a fost aprobat, marti, iar in favoarea adoptarii proiectului de lege s-au exprimat 81 de senatori, in timp ce un numar de cinci senatori s-au abtinut de la vot.
    
Proiectul de lege a primit din partea senatorilor juristi un raport de admitere cu amendamente, care a fost adoptat de plenul Senatului cu 81 de voturi "pentru" si cinci abtineri.
    
Prezent la dezbaterile din Comisia juridica a Senatului, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici, Viorel Manescu, a precizat ca amendamentele acceptate de membrii Comisiei juridice au fost propuse, in principal, de institutia pe care o reprezinta.
    
"Prin noul Cod Civil s-au infiintat foarte multe institutii de drept date in activitatea notarilor publici, dar care nu se regasesc in Legea 36. Acesta a fost cel mai important lucru, corelarea, in rest sunt probleme de organizare. Au intrat in activitatea notarilor divorturile, conventia matrimoniala. Sunt institutii care in legea 36, care a fost publicata in 1995, modificata de cateva ori, dar nu in material acesta, nu se regasesc. De asemenea, a fost luata in discutie si incheierea unui memorandum intre Uniunea Nationala a Notarilor Publici, Ministerul Justitiei si Consiliul Concurentei pentru a stopa elementele concurentiale", a afirmat Manescu.

Modificarile aduse legii notarilor publici

In textul expunerii de motive a proiectului de lege se prevede "o reglementare mai riguroasa a competentei materiale si teritoriale, precum si sistematizarea legislatiei in domeniu, prin delimitarea mai clara a actelor ce pot fi indeplinite de notarul public".

Totodata, in document, se precizeaza si faptul ca, incepand cu anul 2014, examenul pentru dobandirea calitatii de notar public stagiar se va desfasura exclusiv prin intermediul Institutului Notarial Roman.
    
Modificarile aduse legii notarilor publici vizeaza si eliminarea conditiei cetateniei romane pentru accesul in profesie, "atribuit, potrivit propunerii de reglementare, persoanelor care au cetatenie romana, cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene, apartinand Spatiului Economic European ori sunt cetateni ai Confederatiei Elvetiene".
    
De asemenea, proiectul mai propune si posibilitatea exercitarii functiei de notar public, dupa implinirea varstei de 70 de ani, numai cu conditia dovedirii anuale, prin aviz medical, "a indeplinirii conditiei referitoare la mentinerea capacitatii fizice si psihice necesare exercitarii functiei".
    
Proiectul de lege a fost initiat de Guvern, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

Sursa: politicaromaneasca.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea notarilor publiciactivitati notarialesenatnotar publicaviz medical


Data aparitiei: 11 Aprilie 2012

Votati articolul "Aprobat: Proiectul de lege privind modificarea Legii notarilor publici":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X