email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea veniturilor impozabile din penalitati

inregistrare venituripenalitatiOMFP 3055/2009Legea 82/1991





Precizam in cele ce urmeaza daca o societate este obligata sa emita facturi de penalitati pentru nerespectarea prevederilor cuprinse intr-un contract de inchiriere, facand totodata si referiri la inregistarea veniturilor conexe.


Raspuns:

In masura in care in contract prevederile sunt formulate de asa natura intrucat reiese clar faptul ca pentru orice intarziere la plata proprietarul va factura penalitati consideram ca acesta are obligatia de a factura si inregistra aceste venituri pentru a respecta prevederile contractuale. In acest caz consideram ca venitul se naste automat ca urmare a intarzierii la plata.

In masura in care prevederile contractuale pot fi interpretate in sensul in care proprietarul are dreptul insa poate alege sa nu factureze penalitati, consideram ca facturarea si inregistrarea acestor venituri va depinde de decizia proprietarului. In acest caz consideram ca venitul se naste doar in urma deciziei proprietarului de a factura penalitati.

In practica exista cazuri unde organele de inspectie fiscala au dispus contribuabililor inregistrarea unor astfel de venituri ca urmare a prevederilor contractuale, insa fiecare situatie trebuie analizata individual intrucat solutia depinde de modul de structurare a contractului.

Ca baza legala, potrivit prevederilor art. 19 din Codul fiscal , profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. In acest sens se considera ca aceste venituri sunt realizate chiar daca ele nu sunt facturate chiriasului.

Potrivit normelor de aplicare, veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii 82/1991.
 
Conform reglementarilor contabile adoptate prin OMFP 3055/2009 , pct 206
    260. - Veniturile din redevente, chirii, dobanzi si dividende se recunosc astfel:
    a) dobanzile se recunosc periodic, in mod proportional, pe masura generarii venitului respectiv, pe baza contabilitatii de angajamente;
    b) redeventele si chiriile se recunosc pe baza contabilitatii de angajamente, conform contractului;
    c) dividendele se recunosc atunci cand este stabilit dreptul actionarului de a le incasa.

Dupa cum se poate constata la pct b), veniturile se inregistreaza in functie de prevederile contractului si pe baza contabilitatii in partida simpla, adica atunci cand se considera ca venitul a fost realizat.




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrare venituripenalitatiOMFP 3055/2009Legea 82/1991


Data aparitiei: 20 Aprilie 2012

Votati articolul "Inregistrarea veniturilor impozabile din penalitati":
Rating:

Nota: 3.13 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X