email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imobilizari corporale in curs. Ajustari pentru depreciere

reevaluareimobilizariOMFP 3055/2009ajustari depreciere

Redam mai jos reglementarile actuale in ceea ce priveste reevaluarea imobilizarilor in curs, mentionand ca, potrivit art 108 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:

" (1) Imobilizarile corporale in curs de executie reprezinta investitiile neterminate efectuate in regie proprie sau in antrepriza. Acestea se evalueaza la costul de productie sau costul de achizitie, dupa caz.

    (2) Imobilizarile corporale in curs de executie se trec in categoria imobilizarilor finalizate dupa receptia, darea in folosinta sau punerea in functiune a acestora, dupa caz".
 
Punctul 56.1 din acelasi ordin prevede urmatoarele:

"Evaluarea imobilizarilor corporale si necorporale, cu ocazia inventarierii, se face la valoarea de inventar, stabilita in functie de utilitatea bunului, starea acestuia si pretul pietei. Fac obiectul evaluarii si imobilizarile in curs de executie.
    
Corectarea valorii imobilizarilor necorporale si corporale si aducerea lor la nivelul valorii de inventar se efectueaza, in functie de tipul de depreciere existenta, fie prin inregistrarea unei amortizari suplimentare, in cazul in care se constata o depreciere ireversibila, fie prin constituirea sau suplimentarea ajustarilor pentru depreciere, in cazul in care se constata o depreciere reversibila a acestora"
 
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta faptul ca, atunci cand se constata o depreciere a imobilizarilor in curs de executie, cu ocazia inventarierii, se pot constitui ajustari pentru depreciere prin formula contabila:
 
6813" Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor" = 2931" Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale in curs de executie"
 
Cu ajutorul contului 293 se tine evidenta ajustarilor pentru deprecierea imobilizarilor necorporale si corporale in curs de executie.
        
In creditul contului 293 "Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor in curs de executie" se inregistreaza:
    - sumele reprezentand constituirea sau suplimentarea ajustarilor pentru deprecierea imobilizarilor in curs de executie (681).
    
In debitul contului 293 "Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor in curs de executie" se inregistreaza:
    - sumele reprezentand diminuarea sau anularea ajustarilor pentru deprecierea imobilizarilor in curs de executie (781).
Soldul contului reprezinta valoarea ajustarilor aferente imobilizarilor in curs de executie.
 
Pentru a stabili daca exista deprecieri ale imobilizarilor corporale si necorporale, in afara constatarii faptice cu ocazia inventarierii, pot fi luate in considerare surse externe si interne de informatii.
    
La sursele externe de informatii se incadreaza aspecte precum:
    - pe parcursul perioadei au avut loc modificari semnificative, cu efect negativ asupra entitatii, sau astfel de modificari se vor produce in viitorul apropiat asupra mediului tehnologic, comercial, economic sau juridic in care entitatea isi desfasoara activitatea sau pe piata careia ii este dedicat activul etc.
    
Din sursele interne de informatii se exemplifica urmatoarele elemente:
    - exista indicii de uzura fizica sau morala a imobilizarii;
    - pe parcursul perioadei au avut loc modificari semnificative, cu efect negativ asupra entitatii, sau astfel de modificari se vor produce in viitorul apropiat, in ceea ce priveste gradul sau modul in care imobilizarea este utilizata sau se asteapta sa fie utilizata. Astfel de modificari includ: situatiile in care imobilizarea devine neproductiva, planurile de restructurare sau de intrerupere a activitatii careia ii este dedicata imobilizarea, precum si planificarea cedarii imobilizarii inainte de data estimata anterior;
    
In ceea ce priveste reevaluarea, art 121-122 din OMFP 3055/2009 prevede urmatoarele:
"    121. - (1) Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
    
Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
    122. - (1) Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international".
 
Avand in vedere faptul ca in cazul imobilizarilor corporale in curs de executie nu exista elemente cu care sa compari aceste imobilizari (nu ai la ce te raporta), rezulta faptul ca nu se procedeaza la reevaluarea imobilizarilor in curs de executie, ci numai a celor puse in functiune (receptionate) in scopul inregistrarii in contabilitate la valoarea justa (de piata, de utilitate).



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reevaluareimobilizariOMFP 3055/2009ajustari depreciere


Data aparitiei: 02 Mai 2012

Votati articolul "Imobilizari corporale in curs. Ajustari pentru depreciere":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X