email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conta Util: Intrarea in gestiune a mijloacelor fixe si amortizarea acestora

Cod CAENamortizare mijloace fixeintrare gestiunerelatii calculintrare inventar


Va oferim mai jos date esentiale privind organizarea documentatiei primare, evidentei si contabilitatii analitice, facand in principal referire la intrarea in gestiune a mijloacelor fixe, precum si la procedura de amortizare aferenta acestora.

Indiferent de modul de intrare in gestiune, pe baza documentelor justificative de provenienta (factura de la furnizor, contractul de societate si documentele de expertiza tehnica in cazul aportului in natura etc.) se face receptia mijlocului fix si se consemneaza in Procesul-verbal de receptie.

Inchirierea mijloacelor fixe se oglindeste in Procesul-verbal de predare-primire, care are la baza contractul de inchiriere. Pentru a stabili existenta efectiva a mijloacelor fixe pe locuri de folosinta si pe responsabili, se va intocmi la fiecare inceput de an Lista de inventariere si de evidenta a mijloacelor fixe.

Contabilitatea analitica a mijloacelor fixe se tine fie folosind Registrul numerelor de Inventar (in care se inscriu numarul de inventar, denumirea si caracteristicile mijlocului fix intrat) si Fisa mijlocului fix (care cuprinde date privind denumirea, numarul de inventar, codul de clasificare, valoarea de intrare, durata de utilizare, norma de amortizare, data punerii in functiune, amortizarea calculata etc.), fie Registrul pentru evidenta mijloacelor fixe (contine aceleasi date ca si fisa mijlocului fix, servind totodata si la stabilirea numerelor de inventar in scopul identificarii mijloacelor fixe).

Amortizarea mijloacelor fixe

Societatile comerciale sunt obligate sa amortizeze imobilizarile corporale si necorporale utilizand unul din regimurile: amortizare liniara, amortizare degresiva sau amortizare accelerata. Competentele de aprobare a regimului de amortizare revin Adunarii Generale a Actionarilor.

Vom explica mai jos modul de calcul al amortizarii liniare pentru ca este cea mai folosita si coincide cu amortizarea fiscala (cheltuielile cu amortizarea contabila astfel calculata sunt in totalitate deductibile).

Important de stiut:

- valoarea de intrare in inventar a unui mijloc fix este compusa din valoarea sa propriu-zisa plus toate cheltuielile ocazionate de aducerea sa in stare de functionare;
- inregistrarea amortizarii in vederea recuperarii cheltuielii cu mijlocul fix se face incepand din luna urmatoare punerii in functiune a echipamentului.

Amortizarea liniara consta in calcularea si alocarea uniforma a valorii contabile de intrare a mijloacelor fixe pe toata durata de functionare exprimata in ani.

Relatiile de calcul sunt:

Amortizarea anuala = Valoarea contabila de intrare x Rata anuala a amortizarii (anuitatea amortizarii) (cota media anuala de amortizare)

Rata anuala a amortizarii % = 100/Durata normala de utilizare %

COD CAEN - CATEGORIA N - Activitati de servicii
administrative si activitati de servicii suport N 20/009


COD CAEN - CATEGORIA N - Activitati de servicii
administrative si activitati N 20/010 de servicii suport


Durata normala de utilizare a imobilizarilor corporale este prevazuta de lege si publicata in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Cod CAENamortizare mijloace fixeintrare gestiunerelatii calculintrare inventar


Data aparitiei: 16 Mai 2012

Votati articolul "Conta Util: Intrarea in gestiune a mijloacelor fixe si amortizarea acestora":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X