email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate cooperativa de consum. Acordare de imprumuturi membrilor

acordare imprumuturiinregistrari contabilesocietati cooperativeLegea 1/2005


Dezbatem astazi cazul unei societati cooperative de consum de gradul II constuita din persoane juridice respectiv societati cooperative de consum de gradul I din judet in numar de 30, care sunt formate din persoane fizice.

Societatea in cauza realizeaza venituri din cedare de active. Vom vedea daca in aceasta situatie se poate acorda ajutor financiar pe termen membrilor asociati in baza unui contract de ajutor financiar cooperativelor de consum de gradul I in vederea completarii temporare a resurselor financiare pentru efectuarea de investitii.

Raspuns:

Societatile cooperative de consum sunt definite la art. 4 din Legea 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei ca fiind asociatii de persoane fizice care desfasoara in comun activitati de aprovizionare a membrilor cooperatori si a tertilor cu produse pe care le cumpara sau le produc si activitati de prestari de servicii catre membrii lor cooperatori si catre terti.

Potrivit art. 7 alin. (1) din legea mentionata, societatea cooperativa este o asociatie autonoma de persoane fizice si/sau juridice, dupa caz, constituita pe baza consimtamantului liber exprimat de acestea, in scopul promovarii intereselor economice, sociale si culturale ale membrilor cooperatori, fiind detinuta in comun si controlata democratic de catre membrii sai, in conformitate cu principiile cooperatiste.

Conform alin. (3) al acestui articol, principiile cooperatiste sunt:

a) principiul asocierii voluntare si deschise, potrivit caruia societatile cooperative sunt organizatii voluntare care se constituie pe baza liberului consimtamant si sunt deschise tuturor persoanelor capabile sa utilizeze serviciile lor si care sunt de acord sa isi asume responsabilitatile calitatii de membru cooperator, fara nici un fel de discriminare pe criterii de nationalitate, origine etnica, religie, apartenenta politica, origine sociala sau sex;

b) principiul controlului democratic al membrilor cooperatori, potrivit caruia societatile cooperative sunt organizatii democratice care sunt controlate de catre membrii cooperatori care participa la stabilirea politicilor si adoptarea deciziilor. Persoanele care activeaza ca reprezentanti alesi sunt raspunzatoare in fata membrilor cooperatori. In societatile cooperative de gradul 1, membrii au drepturi egale de vot, fiecare avand un singur vot, indiferent de numarul partilor sociale detinute;

c) principiul participarii economice a membrilor cooperatori, conform caruia membrii contribuie in mod echitabil la constituirea proprietatii societatii cooperative, exercitand asupra acesteia un control democratic. Cel putin o parte a acestei proprietati este indivizibila. Membrii cooperatori primesc, de regula, o compensatie limitata in bani sau in natura, din profitul stabilit pe baza situatiei financiare anuale si a contului de profit si pierdere, proportional cu cota de participare la capitalul social.

Membrii cooperatori aloca din profitul net al societatii cooperative sumele necesare realizarii urmatoarelor scopuri: dezvoltarea societatii cooperative, recompensarea membrilor cooperatori in raport cu participarea la activitatea societatii cooperative sau sprijinirea altor activitati aprobate de catre membrii cooperatori;

d) principiul autonomiei si independentei societatilor cooperative, potrivit caruia societatile cooperative sunt organizatii autonome bazate pe autoajutoare si sunt controlate de catre membrii lor. Intrarea in raporturi juridice cu alte persoane fizice sau juridice, inclusiv cu Guvernul, ori atragerea de finantare din surse externe se face cu asigurarea controlului democratic al membrilor cooperatori si cu mentinerea autonomiei societatilor cooperative;

e) principiul educarii, instruirii si informarii membrilor cooperatori, conform caruia societatile cooperative asigura educarea si instruirea membrilor lor, reprezentantilor alesi, directorilor executivi sau angajatilor, astfel incat acestia sa poata contribui efectiv la dezvoltarea societatilor cooperative din care fac parte. Societatile cooperative informeaza publicul, in mod special tineretul si liderii de opinie, in legatura cu natura si avantajele cooperatiei;

f) principiul cooperarii intre societatile cooperative, potrivit caruia cooperativele servesc membrii proprii si consolideaza miscarea cooperatista. Societatile cooperatiste lucreaza impreuna in cadrul structurilor locale, nationale, regionale si internationale;

g) principiul preocuparii pentru comunitate, conform caruia societatile cooperative actioneaza pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor din care fac parte, prin politici aprobate de membrii lor.
In vederea realizarii scopului pentru care s-a constituit, societatea cooperativa poate desfasura orice activitati permise de lege.
 
Asadar, scopul societatii cooperative este de a promova interesele economice, sociale si culturale ale membrilor cooperatori, fiind detinuta in comun si controlata democratic de catre membrii sai, in conformitate cu principiile cooperatiste.

In baza principiului controlului democratic al membrilor cooperatori, societatile cooperative sunt controlate de catre membrii cooperatori care participa la stabilirea politicilor si adoptarea deciziilor.
In baza acestor prevederi apreciem ca, aceste societati pot acorda imprumuturi membrilor cooperatori daca acest lucru este hotarat de catre membrii sai si nu contravine actului constitutiv sau politicilor societatii.

In functie de clauzele contractelor incheiate, evidenta imprumuturilor se tine cu ajutorul contului 267 "Creante imobilizate" (imprumuturi acordate pe termen lung), 451 - "Decontari intre entitatile afiliate".

Conform art. 11 alin.(1) din Codul fiscal , la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul acestui cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unui tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei. Asadar, din punct de vedere fiscal exista riscul reincadrarii tranzactiei de catre organele fiscale.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acordare imprumuturiinregistrari contabilesocietati cooperativeLegea 1/2005


Data aparitiei: 21 Mai 2012

Votati articolul "Societate cooperativa de consum. Acordare de imprumuturi membrilor":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X