email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rezerve din reevaluare: acoperirea pierderilor si repartizarea la dividende

reevaluareOMFP 3055/2009codul fiscaldividende


Analizam situatia unei societati cu doi asociati, cetateni straini din state UE. In anul 2011, societatea nu a mai avut profit si nu s-a mai facut repartizarea la dividende. In balanta societatii exista contul 1065 "rezerve din reevaluare" aferente unui teren si unei cladiri pe care societatea le-a vandut in 2008. Cladirea a fost reevaluata de mai multe ori si de fiecare data i s-a marit valoarea. Cand aceasta a fost vanduta in 2008, s-a facut nota 105=1065. Vom vedea astfel daca aceste rezerve din reevaluare se pot folosi pentru a acoperi pierderea din anul 2011 si daca restul poate fi utilizat pentru a fi repartizat la dividende pentru persoane fizice.


Raspuns:

Potrivit dispozitiilor pct. 247 din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea prevederilor contabile conforme cu reglementarile Directivelor Europene, cu modificarile ulterioare, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului. Rezultatul exercitiului reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.

Se poate spune ca, in situatia in care cheltuielile totale sunt mai mari decat veniturile totale, se inregistreaza pierdere contabila bruta.

Pierderea contabila neta, cea afectata de impozitul pe profit, se recupereaza, potrivit dispozitiilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prevederilor pct. 249 din OMFP 3055/2009 , cu modificarile ulterioare, din:

    profitul exercitiului financiar incheiat (curent),
    profitul contabil reportat,
    rezervele constituite din profitul net,
    capital social,
    alte resurse financiare proprii.

Ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.

Din grupa rezervelor constituite din profitul net se includ rezervele care nu au la baza reglementari speciale care sa impuna cotele si termenele de constituire.

Spre deosebire de aceste rezerve, in evidenta contabila se inregistreaza si rezervele legale (rezerve din facilitati fiscale, rezerva constituita la finele anului din profitul societatii - in limitele stabilite de Legea societatilor comerciale, rezerva din reevaluarea mijloacelor fixe etc).

Rezerva din reevaluarea mijloacelor fixe, reflectata in ct. 105 “Rezerve din reevaluare” este reglementata de:

  - Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare si Omfp nr. 3055/2009 , cu modificarile ulterioare, care stabilesc ca rezerva din reevaluare nu are caracter distribuibil, iar diminuarea ei se poate face numai in conditiile pct. 8.2.5.1. din Ordin, respectiv atunci cand se face o noua reevaluare care conduce la diminuarea mijlocului fix sau cand activul este valorificat si surplusul reprezinta castig efectiv realizat. Acest castig se inregistreaza ca venit si poate fi distribuit.

Aceste prevederi confirma ca, din punct de vedere contabil, rezerva din reevaluare trebuie sa reflecte cresterea (descresterea) de valoare a imobilizarilor existe, crestere care se recupereaza pe calea amortizarii, si ca nu poate avea o alta destinatie.

    Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, art. 19 si 22 alin.(5), potrivit carora, reducerea sau anularea rezervei care a fost anterior dedusa se include in veniturile impozabile, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei rezervei, distribuirii rezervei catre participanti sub orice forma. Deducerea anterioara se refera la faptul ca prin reevaluarea mijloacelor fixe valoarea reevaluata nu este tratata ca un venit (impozabil) ci ca o rezerva care, pe masura amortizarii sau valorificarii mijlocului fix s-a transferat la capitalurile proprii (ct. 1065). De retinut este faptul ca pana la valorificarea mijloacelor fixe au fost recunoscute cheltuielile cu amortizarea (cladiri), iar atunci cand acestea au fost vandute, cheltuielile cu valoarea neamortizata (terenuri si cladiri) au fost de asemenea considerate deductibile la calculul impozitului pe profit.

     Hotararea Guvernului nr. 44/2004 privind Normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal, pct. 12, care include in grupa veniturilor impozabile si elementele similare veniturilor, nominalizand concret si rezervele din reevaluare mijloacelor fixe atunci cand acestea sunt valorificate si anterior au fost deductibile din profitul impozabil.

     Decizia 2/2004, data in aplicarea Codului fiscal , reglementeaza la pct. 3, impunerea rezervelor din reevaluarea imobilizarilor corporale, astfel:

"In aplicarea prevederilor art. 19 si ale art. 22 alin. (5) din Legea 571/2003 , surplusul din reevaluarea imobilizarilor corporale, care a fost anterior deductibil, evidentiat potrivit reglementarilor contabile in contul "Rezultatul reportat" sau in contul "Alte rezerve", analitice distincte, se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei rezervei, distribuirii rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv, inclusiv la folosirea acesteia pentru acoperirea pierderilor contabile.

Inregistrarea si mentinerea in capitaluri proprii, respectiv conturi de rezerve sau rezultatul reportat, analitice distincte, a rezervelor constituite in baza unor acte normative, nu se considera modificarea destinatiei sau distributie.

In conformitate cu prevederile art. 19 si ale art. 22 alin. (5) din Legea 571/2003 si a pct. 12 din anexa la Hotararea Guvernului 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , aceste sume sunt elemente similare veniturilor".

Rezulta ca, in cazul in care doriti sa acoperiti pierderea contabila din rezerva din reevaluare si diferenta sa o distribuiti ca dividende, trebuie sa includeti mai intai aceste sume in veniturile impozabile - art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reevaluareOMFP 3055/2009codul fiscaldividende


Data aparitiei: 28 Mai 2012

Votati articolul "Rezerve din reevaluare: acoperirea pierderilor si repartizarea la dividende":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X