email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Compensare creante si obligatii externe. Raportare catre BNR

compensare creanteobligatii externenerezidentiproceduri fiscale

Analizam astazi cazul unei societati X cu sediul in Romania care efectueaza platile si incasarile cu firmele din acelasi grup din UE si non-UE prin compensare - enetting - deci fara transfer efectiv de bani. Vom stabili daca societatea este obligata sa intocmeasca raportari la BNR in legatura cu aceste operatiuni de compensare cu firme nerezidente. Intr-o alta privinta, societatea doreste sa acorde actionarilor nerezidenti dividende. Societatea detine, in acelasi timp, un imprumut acordat unei firme nerezidente din grup. Toate cele trei parti implicate ajung la un acord ca plata dividendelor sa se compenseze cu returnarea imprumutului. Vom vedea daca si aceasta operatiune de compensare va trebui declarata la BNR.

Raspuns:

Societatea X rezidenta in Romania are obligatia de a raporta toate operatiunile de natura balantei de plati, in conformitate cu prevederile Regulamentului BNR 31/2011 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei.

Conform art. 50 al regulamentului, balanta de plati este o sinteza statistica a tranzactiilor economice si financiare ale unei tari cu restul lumii, pe o perioada de timp determinata, tranzactii ce se refera la bunuri, servicii, venituri, transferuri fara contraprestatie (donatii, ajutoare, cadouri si altele asemenea), precum si la creante si obligatii financiare.

Operatiunile nemonetare sunt operatiuni de natura balantei de plati, care se desfasoara fara transferarea de fonduri, in totalitate sau partial, cum ar fi bartere, compensari (netting), aranjamente de cliring si altele asemenea.

Potrivit art. 58, rezidentii care realizeaza operatiuni nemonetare au obligatia sa raporteze letric aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica, pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, prin completarea si transmiterea anexei nr. V.6.

Astfel, compensarile cu parteneri nerezidenti sunt operatiuni nemonetare care se raporteaza letric la banca Nationala a Romaniei pe baza Formularului OPERATIUNI NEMONETARE - Anexa nr. V. 6. Exemple de operatiuni nemonetare se regasesc in instructiunile pentru completarea acestui formular, astfel:

- compensarea unui export de marfa cu un import de marfa sau invers;
- achitarea unui credit cu marfuri;
- compensarea unui export de marfa prin majorare de capital la o firma nerezidenta sau a unui import de marfa prin majorare de capital la o firma rezidenta;
- conversia unui imprumut in actiuni;
- conversia dividendelor in credite;
- schimbul de actiuni sau alte valori mobiliare;
- furnizarea unor servicii nerezidentilor ca plata pentru comisioane de procesare datorate acestora etc..
- plati efectuate in natura pentru servicii: taxe de procesare compensate cu bunuri;
- furnizarea unor servicii nerezidentilor ca plata pentru comisioane de procesare datorate acestora.

In baza celor prezentate consideram ca operatiunile mentionate la pct. 1 si 2  efectuate de catre societatea X constituie operatiuni nemonetare ce se raporteaza prin completarea si depunerea la BNR a Formularului OPERATIUNI NEMONETARE - Anexa nr. V. 6. Formularul se regaseste pe site-ul oficial al Bancii Nationale a Romaniei, www.bnr.ro, sectiunea Statistica/Raportari catre BNR/Societati nefinanciare/Statistica balantei de plati. Un exemplar va fi transmis la Banca Nationala a Romaniei - Directia Statistica, Str. Lipscani nr. 25, Sector 3, Bucuresti, cod postal 030031.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
compensare creanteobligatii externenerezidentiproceduri fiscale


Data aparitiei: 05 Iunie 2012

Votati articolul "Compensare creante si obligatii externe. Raportare catre BNR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X