email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizarea corecta a profitului: Acoperirea pierderilor contabile reportate

impozit pe venitpierdere contabilaOMFP 3055/2009pierderi contabile reportate

In ce priveste repartizarea corecta a profitului din anul 2011 la o societate care in 2008 si 2009 a avut pierdere ca si microintreprindere, iar in 2010 pierdere ca platitor de profit, vom identifica ce procedura urmam privind tratamentul contabil aferent repartizarii profitului inregistrat de societate in 2011.

Raspuns:

In conformitate cu prevederile punctului 249 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
 
Reglementarile contabile nu impun un termen in care pierderile contabile pot fi acoperite.
Pierderea contabila a exercitiului curent este evidentiata in soldul debitor al contului 121 "Profit si pierdere". Aceasta se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat".
 
Pierderile contabile reportate se acopera in conformitate cu hotararile adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, din sursele mai sus mentionate, respectiv:
- profitul exercitiului financiar si cel reportat,
- rezerve,
- prime de capital
- capital social
Pierderile contabile reportate se vor acoperi din aceste surse, in ordinea inregistrarii lor (2008, 2009 si 2010), neavand nicio relevanta din acest punct de vedere faptul ca in aceste exercitii financiare societatea a fost platitoare de impozit pe profit ori impozit pe venit.
 
Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
 
Pierderea fiscala reprezinta suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent. Pierderea fiscala nu se inregistreaza in evidenta contabila.
 
Asadar, pierderile contabile reportate (inregistrate in debitul contului 117- "Rezultatul reportat") se acopera din sursele prevazute de reglementarile contabile iar pierderea fiscala (suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent) nu se inregistreaza in evidentele contabile si nu se acopera din aceste surse.
Pierderea fiscala se recupereaza din punct de vedere fiscal, in conformitate cu prevederile art. 26 din Codul fiscal .
In situatia in care in exercitiul financiar 2011 societatea a inregistrat profit, profitul contabil ramas dupa constituirea rezervelor legale (daca este cazul)  se preia la inceputul exercitiului financiar 2012 in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe destinatiile hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor.
 
Daca AGA a hotararat ca din profitul exercitiului 2011 sa fie acoperite pierderile contabile reportate, aceste pierderi contabile (inregistrate in debitul contului 117) se vor acoperi in ordinea inregistrarii lor, neavand nicio relevanta faptul ca in aceste perioade societatea a fost platitoare de impozit pe profit ori impozit pe venit.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitpierdere contabilaOMFP 3055/2009pierderi contabile reportate


Data aparitiei: 06 Iunie 2012

Votati articolul "Repartizarea corecta a profitului: Acoperirea pierderilor contabile reportate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X