email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conta Util: Inregistrarea documentelor care atesta efectuarea cheltuielilor ocazionate de infiintarea societatii

infiintare societatecheltuieli de constituirecapitalizare cheltuielicalcul profit impozabil

Va prezentam mai jos cateva reguli esentiale privind inregistrarea documentelor care atesta efectuarea cheltuielilor ocazionate de infiintarea societatii, ca imobilizare necorporala sau direct in conturile de cheltuieli.

Cheltuielile de constituire pot fi inregistrate ca imobilizari necorporale prin contul 201- "Cheltuieli de constituire". Acestea cuprind cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate de infiintarea si extinderea activitatii entitatii).

Decizia de a capitaliza cheltuielile de constituire apartine asociatilor/actionarilor

In cazul in care aceste cheltuieli se capitalizeaza, cheltuielile de constituire trebuie amortizate in cadrul unei perioade de maximum cinci ani.

Exista si restrictii privind repartizarea profitului in cazul in care aceste cheltuieli sunt tratate ca imobilizare necorporala. Astfel, in situatia in care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nici o distribuire din profituri, cu exceptia cazului in care suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egala cu cea a cheltuielilor neamortizate.

Altfel spus, la finele exercitiului se compara cheltuielile de constituire neamortizate, determinate ca diferenta intre cheltuielile inregistrate in contul 201 "Cheltuieli de constituire" si amortizarea cumulata a acestora evidentiata in contul 2801 - "Amortizarea cheltuielilor de constituire", cu suma rezervelor inregistrate in contul 1068 - "Alte rezerve" si a profitului reportat inregistrat in contul 117 - "Rezultat reportat".

Situatia 1:

Sold debitor ct. 201- sold creditor ct. 2801 > sold creditor ct. 1068 + sold creditor ct. 117
Nu este permisa repartizarea profitului.

Situatia 2:

Sold debitor ct. 201- sold creditor ct. 2801 < sold creditor ct. 1068 + sold creditor ct. 117
Este permisa repartizarea profitului cu suma care depaseste suma neamortizata a cheltuielilor de constituire. Sumele prezentate in bilant la elementul "Cheltuieli de constituire" trebuie explicate in
note.

Din punct de vedere fiscal:

Potrivit Codului fiscal, imobilizarile necorporale care se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare sunt cheltuielile aferente achizitionarii de brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau fabrica si alte valori similare, precum si cheltuielile de dezvoltare calificate de lege ca imobilizari necorporale.

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile de constituire nu sunt incluse in categoria imobilizarilor necorporale ce pot fi amortizate. Asadar, cheltuielile de constituire nu se amortizeaza fiscal, ci doar contabil.

La calculul profitului impozabil, cheltuielile de constituire vor fi deduse direct prin includerea acestora in cheltuielile deductibile ale societatii.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
infiintare societatecheltuieli de constituirecapitalizare cheltuielicalcul profit impozabil


Data aparitiei: 11 Iunie 2012

Votati articolul "Conta Util: Inregistrarea documentelor care atesta efectuarea cheltuielilor ocazionate de infiintarea societatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X