email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorare capital social si dovada varsaminte

inregistrari contabilecapital socialmajorare capitaldispozitie incasareLegea 31/1990
Vom analiza, prin cele ce urmeaza, in ce masura majorarea capitalului social prin casa este corecta daca se vor folosi inregistrarile contabile de tipul  5311=456 cu dispozitie de incasare, in conditiile in care societatea are si cont in banca.  Analizam, totodata, si situatia in care se pot folosi inregistrarile contabile  455=456 pentru a transforma datoriile societatii catre asociati in capital social. Mentionam ca activul net al societatii este negativ.

Va reamintim ca inregistrarile contabile se refera, in general, la inregistrarile soldurilor initiale si a inregistrarilor aferente, cum ar fi verificari si inregistrari ale transferurilor electronice de fonduri; facturi, contracte, registrele cartea mare si registrele intermediare si alte ajustari la situatiile financiare care nu sunt reflectate in jurnalele oficiale pentru intrari; si inregistrari cum ar fi foi de lucru si alte inregistrari care insotesc alocarea costurilor, calculele, reconcilierile si publicarile.

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 221 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, societatea cu raspundere limitata isi poate majora capitalul social, in modalitatile si din sursele prevazute de art. 210.

Potrivit prevederilor art. 210 din acelasi act normativ, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.
   
De asemenea, actiunile noi sunt liberate prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
   
Diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse in rezerve, fara a majora capitalul social.
   
Marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.
 
In concluzie se poate majora capitalul social prin inregistrarile contabile de mai jos:

a) aport in numerar, prin efectuarea urmatoarele inregistrari contabile:

Majorare capital social
456 "Decontari cu asociatii privind capitalul"  = 1011 "Capital subscris nevarsat"
Varsaminte capital social  :
5121 "Disponibil la banci " =456 "Decontari cu asociatii privind capitalul"
1011 "Capital subscris nevarsat" = 1012 "Capital subscris varsat"
 
Potrivit Reglementarilor contabile  aprobate prin OMPF 3055/2009, inregistrarea contabila mentionata de dvs este corecta, dar la Oficiului National al Registrului Comertului va trebui sa depuneti dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor la capitalul social (copii);
 
Potrivit art. 212 alin (1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale,  societatea pe actiuni isi va putea majora capitalul social, cu respectarea dispozitiilor prevazute pentru constituirea societatii.
Potrivit art. 34 alin  (1) lit b) din Norma metodologica nr. 773/1998 privind modul de tinere a registrelor comertului si de efectuare a inregistrarilor, la depunerea cererii de autorizare si/sau de inmatriculare la Oficiul registrului comertului, pe langa actele prevazute la art. 32, referentul oficiului registrului comertului va verifica si existenta urmatoarelor documente:
   b) dovada depunerii aporturilor in numerar (foaie de varsamant, chitanta C.E.C. etc.)
 
Potrivit art. 67 alin (2)  lit a ) din acelasi act normativ, majorarea capitalului social prin noi aporturi in numerar si/sau in natura, caz in care dovada efectuarii varsamintelor si/sau a proprietatii aporturilor in natura se face cu actele care se cer la formarea capitalului social initial;
 
Astfel in situatia in care veti efectua varsamintele prin casa si veti duce copie dupa dispozitia de incasare  si dupa nota contabila s-ar putea ca aceste dovezi sa nu le accepte ONRC.   
b) compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
Astfel  sumele inregistrate in creditul contului 455 sunt, in fapt, creante ale actionarilor/asociatilor asupra societatii, ele pot fi folosite la majorarea capitalului social, daca sunt lichide (adica au un cuantum bine determinat) si exigibile (au ajuns la scadenta prevazuta in contractul de imprumut/documentul in baza caruia sumele au fost inregistrate in contul 455).
Se necesita ca datoria sa fie lichida si exigibila, iar in practica justificarea acestui fapt a fost solicitata de catre Registrul Comertului sa fie demonstrata printr-un raport de expertiza contabila.
 
In aceasta situatie inregistrarile contabile sunt:

- majorarea capitalului social prin conversia datoriilor societatii (creantelor actionarilor/asociatilor) in actiuni/parti sociale in baza raportului de expertiza
456 "Decontari cu asociatii privind capitalul"  = 1011 "Capital subscris nevarsat"
- inregistrare majorare capital social in baza certificatului de mentiuni inregistrat la ONRC
455"Sume datorate actionarilor/asociatilor" = 456 "Decontari cu asociatii privind capitalul"
1011"Capital subscris nevarsat" = 1012 "Capital subscris nevarsat".

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabilecapital socialmajorare capitaldispozitie incasareLegea 31/1990


Data aparitiei: 15 Iunie 2012

Votati articolul "Majorare capital social si dovada varsaminte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X