email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizarea capitalului imobilizat

Intrebare:

Ca urmare a planului de modernizare in vederea diversificarii serviciilor de telecomunicatii, unitatea noastra a inlocuit centralele termice (pe combustibil lichid) existente cu centrale termice pe gaze naturale. Valoarea centralelor termice pe combustibil lichid la data punerii in functiune a fost cuprinsa in valoarea cladirii. Va rugam sa ne precizati modul de inregistrare in contabilitate a noilor centrale termice precum si dezafectarea centralelor pe combustibil lichid.

Raspuns:

Conform H.G. 568/3.07.2000 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, cu modificarile ulterioare, aprobate prin H.G.nr. 909/1997, investitiile efectuate pentru modernizarea mijloacelor fixe existente, majoreaza valoarea de intrare a acestora.

Investitiile efectuate la mijloacele fixe sub forma cheltuielilor ulterioare trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare.

Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.

In cazul cladirilor, investitiile efectuate trebuie sa asigure protectia valorilor umane si materiale si imbunatatirea gradului de confort si ambient sau reabilitarea si modernizarea termica a acestora.

Amortizarea acestor investitii se face:

~ fie pe durata normala de utilizare ramasa,

~ fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pana la 10% .

Desi in literatura si in legislatia de specialitate, din punct de vedere contabil, nu sunt tratate decat anumite aspecte, voi incerca sa va prezint cateva opinii referitoare la modul de inregistrare in contabilitate a operatiunilor, prin parcurgerea a doua etape:
A. Diminuarea valorii mijlocului fix cu valoarea centralelor termice dezafectate

Aici, cred ca putem avea trei situatii: in cazul in care exista posibilitatea identificarii valorilor centralelei termice care au intrat in costul de productie al mijlocului fix(data punerii in functiune, valoarea centralei, cota de amortizare, durata normala de utilizare consumata si durata normala de utilizare ramasa) atunci se procedeaza la :

  • scoaterea acestora din evidenta in vederea casarii, dezmembrarii si recuperarii valorilor materiale si pieselor de schimb prin extragerea acestora din valoarea contabila a mijlocului fix si majorarea valorii contabile a mijlocului fix cu valoarea modernizarilor efectuate.

In cazul mijloacelor fixe achizitionate pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de utilizare ramasa se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent, astfel incat sa se diminueze valoarea cladirii cu valoarea ramasa a centralelor termice uzate stabilita de comisie si sa se majoreze cu valoarea modernizarilor efectuate.

In cazul in care nu se cunosc datele de identificare si nu exista posibilitatea stabilirii de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent a duratei normale de utilizare ramase a centralelor termice dezafectate, atunci se inregistraza numai valorificarea centralelor termice dezafectate( fara a se extrage o anumita suma din valoarea cladirii) si se inregistreaza venitul aferent (daca binenteles acesta exista) si se majoreaza valoarea mijlocului fix cu valoarea modernizarilor efectuate.

Recalcularea cotei de amortizare pe durata normala de utilizare ramasa, conform prevederilor H.G.nr. 2139 /30.11.2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe se va efectua in toate cazurile prezentate mai sus dar si pentru toate mijloacele fixe pe care le aveti in gestiune.

Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe se face cu aprobarea consiliului de administratie al agentului economic iar casarea mijloacelor fixe se va face de catre o comisie de casare numita prin decizia organului care a aprobat scoaterea din functiune.

Cu ocazia casarii se va proceda la dezmembrarea mijloacelor fixe si la valorificarea acestora, astfel:

- vanzarea componentelor rezultate in urma dezmembrarii;

- utilizarea componentelor rezultate la executarea altor mijloace fixe din cadrul unitatii.

- valorificarea ca materiale nerecuperabile.

Din punct de vedere contabil, inregistrarile vor fi:

scoaterea din functiune a centralelor termice dezafectate

% = 2xx

281 valoarea amortizata

658 valoarea neamortizata (deductibila la calculul impozitului pe profit)

inregistrarea cheltuielilor cu dezmembrarea, daca este efectuata de terti

% = 401

6583

4426

inregistrarea valorii materialelor recuperate

302 = 7583

inregistrarea diferentei intre venituri si cheltuieli(7583-6583)

6811 = 281

B.Majorarea valorii mijlocului fix cu valoarea investititiilor efectuate:

Daca modernizarea mijlocului fix se efectueaza prin intermediul unei firme specializate reflectarea in contabilitate a acestei operatii presupune:

Inregistrarea valorii lucrarilor facturate

% = 404

231

4426

receptia lucrarilor de modernizare a mijlocului fix

212 = 231

Recalcularea cotei de amortizare pe durata normala de utilizare ramasa conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Amortizarea capitalului imobilizat":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X