email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autofactura pentru operatiuni intracomunitare cu bunuri

autofacturacodul fiscalTVAachizitii intracomunitare
O societate a incasat o suma de la o societate din UE ca avans pentru marfa.Tot in data de 15.06.2012 a achitat un avans catre o societate din afara UE. Societatea romana nu a emis factura de avans catre societatea din UE si nici nu a primit factura de avans de la societatea din afara UE. Vom vedea astfel ce obligatii privind facturarea avansului catre societatea din UE si autofacturarea avansului platit catre societatea non UE exista, precum si care sunt data limita pentru facturarea avansului si intocmirea autofacturii.

In plus, se va vedea daca, in situatia in care marfa este receptionata in luna iunie, mai e nevoie de factura de avans pentru suma incasata si autofactura pentru suma platita sau va fi de ajuns intocmirea facturii de finale.

Raspuns:

Obligatia emiterii facturii intervine doar pentru avansul incasat in dat de 15.05.2012 de la partenerul intracomunitar. Emiterea facturii se efectueaza in baza prevederilor articolului 155 alineatul 1 din Codul fiscal , "…….persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa."

Valoarea facturii emise se raporteaza atat prin declaratia cod 390 cu simbolul L cat prin decontul de TVA cod 300 la randul 1. Autofactura nu se mai emite in situatia in care livrarea intracomunitara are loc in luna in care s-a incasat avansul, fiind suficienta intocmirea facturii comerciale. Pentru avansurile aferente livrarilor intracomunitare, incadrate de asemenea la operatiuni scutite cu drept de deducere TVA conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) nu trebuie sa prezentati documente justificative in baza prevederilor OMFP 2222/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare similar obligatiei care intervine in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri.

Pentru emiterea unei facturi de avans aferent unei livrari de bunuri catre un partener intracomunitar am in vedere urmatoarele prevederi:

-    art. 134^3 "Exigibilitatea pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa" alin. (2) lit. b) din care rezulta ca exigibilitatea taxei intervine la emiterea facturii prevazute la art. 155 alin. (1), daca factura este emisa inainte de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator. Faptul generator este determinat de incasarea integrala a avansului.
-    punctul 16^2 alin. (1) din norme metodologice de aplicare a art. 134^3 alin. (2) din Codul fiscal conform caruia exigibilitatea intervine la data emiterii unei facturi inainte de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, indiferent daca factura a fost emisa pentru incasarea unui avans sau pentru contravaloarea integrala ori partiala a livrarii.

De asemenea la punctul 16^2 alin. (2) regasim precizarea conform careia exigibilitatea determina perioada fiscala in care livrarea intracomunitara scutita se inregistreaza in decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390. Aceste prevederi se regasesc si in urmatoarelor doua acte normative:

    OMFP 3665/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" prin care se prevede ca la randul 1 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari privind baza de impozitare pentru livrarile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv pentru sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite;

    OMFP 76 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" prin care se face precizarea ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei. Referitor la livrarile intracomunitare de bunuri, se raporteaza suma totala a livrarilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare cumparator, pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite.

Operatiunea se raporteaza la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de avansului, fiind respectate prevederile art. 139^1 "Cursul de schimb valutar" din Codul fiscal alin. (2) prin care se reglementeaza faptul ca baza de impozitare a unei operatiuni exprimata in valuta se determina prin utilizarea cursului de schimb B.N.R. din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru livrarea intracomunitara efectuata.

In alta ordine de idei, pentru avansul achitat furnizorului extracomunitar nu aveti obligatia emiterii autofacturii. Aduc drept argument prevederile art. 155^1 "Alte documente" alin. (1) din care rezulta ca este obligata sa emita autofactura persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 151 din Codul fiscal care nu a primit factura de la furnizor/prestator. Aceste obligatii de plata se refera la achizitiile intracomunitare de servicii si bunuri. Aceleasi obligatii intervin si in situatia in care s-a platit un avans pentru aceleasi tip de operatiuni,.

In situatia in care bunurile din import sunt puse in libera circulatie pe teritoriul comunitar, dar nu pe teritoriul Romaniei, bunurile livrate de catre un partener stabilit pe teritoriul tert reprezinta pentru firma din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri. In acest caz trebuie emisa autofactura.

Totusi, autofactura nu trebuie emisa in situatia in care bunurile insotite de factura sunt primite in aceEasi luna in care s-a achitat avansul, aspect reglementat prin art. 155^1 "Alte documente" alin. (2) din Codul fiscal . In acest caz, este suficienta factura comerciala intocmita de catre furnizor.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
autofacturacodul fiscalTVAachizitii intracomunitare


Data aparitiei: 09 Iulie 2012

Votati articolul "Autofactura pentru operatiuni intracomunitare cu bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X