email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor realizate din cesionarea partilor sociale

Codul fiscalHG 44/2004Codul civilcesionareimpozitinregistrari contabile
Analizam mai jos situatia in care un asociat al unei societati face o promisiune de cesiune de parti sociale unei persoane juridice, iar aceasta achita deja un avans asociatului. Vom vedea astfel daca retinerea la sursa se face in momentul achitarii avansului sau la semnarea contractului de cesiune. Mentionam ca plata avansului s-a facut in contul curent al societatii si nu in contul personal al asociatului.

Raspuns:

Promisiunea de vanzare (in speta promisiunea pentru cesionare parti sociale) este reglementata de dispozitiile Codului civil , republicat, cu modificarile ulterioare, la subsectiunea "Pactul de optiune privind contractul de vanzare si promisiunea de vanzare", conform carora sumele platite in temeiul unei promisiuni de vanzare reprezinta un avans din pretul convenit (art. 1670), iar daca din vointa partilor nu rezulta contrariul, proprietatea se transfera cumparatorului din momentul incheierii contractului, chiar daca bunul nu a fost predat ori pretul nu a fost platit inca (art. 1674);

Cesiunea de parti sociale este o operatiune juridica care consta in transmiterea printr-un contract de cesiune a partilor sociale catre una sau mai multe persoane, asociate deja in societate sau straine de aceasta, care dobandesc astfel calitatea de asociati. Cesiunea are loc ca urmare a Hotararii adunarii asociatilor care se depune in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata in registru si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Oficiul registrului comertului transmite pe cale electronica Hotararea adunarii asociatilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.

Actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati sunt depuse la oficiul registrului comertului si sunt inregistrate. Orice cesiune a partilor sociale ale unei societati comerciale se poate realiza prin incheierea unui contract de cesiune de parti sociale, care poate fi incheiat si sub forma unui act sub semnatura privata.

Transmitatorul poarta denumirea de cedent, iar dobanditorul poarta denumirea de cesionar. Cesiunea poate fi efectuata la valoarea nominala a partilor sociale sau la o alta valoare, convenita de parti. In cazul in speta din cesiune se inregistreaza un castig, pentru care se datoreaza impozit pe venit de 16% de catre dobanditor, calculat la diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si valoarea nominala a partilor sociale, prevazuta in actul constitutiv.

Daca nu exista o opozitie, transmiterea partilor sociale se inscrie in registrul comertului si in registrul de asociati ai societatii.

Actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati sunt depuse la oficiul registrului comertului si sunt inregistrate.

Conform prevederilor art. 67, alin. (3) lit. b) din Codul fiscal , obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine celui care a cumparat partile sociale (in cazul prezentat este persoana juridica dobanditoare). Impozitul este final.

Determinarea castigului se efectueaza la data incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.

Potrivit dispozitiilor art. 67, alin. (3) din Codul fiscal si ale pct. 1443 din normele metodologice aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile ulterioare, termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele de inscriere de mentiuni la oficiul registrului comertului, indiferent de modul in care se face plata (total sau esalonat).

Banii trebuie sa ii primeasca asociatul in cont personal si nu societatea la care acesta a detinut parti sociale. Aceste sume incasate si necuvenite pot fi retrimise prin debitarea contului 462 "Creditori diversi" (daca initial s-a inregistrat 5121 = 462).

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalHG 44/2004Codul civilcesionareimpozitinregistrari contabile


Data aparitiei: 12 Iulie 2012

Votati articolul "Impozitarea veniturilor realizate din cesionarea partilor sociale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X