email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10 cuvinte pozitive pe care sa le rostesti mereu copilului tau

copiiparintidezcoltarefericirepersonalitate

Cuvintele rostite de un parinte catre copilul sau lasa pentru totdeauna urme: bune sau mai putin bune. Copilul e dependent permanent de feedback-ul pe care il primeste de la parintii lui si isi formeaza propria impresie despre cine este el, despre personalitatea, calitatile sau defectele sale in functie de ce aude ca ii spun parintii. De aceea avem o uriasa responsabilitate cu privire la ce "perle" scoatem pe gura catre copiii nostri.

Iata o lista cu ceea ce un parinte ar trebui sa spuna mereu copilului sau, ca acesta sa se simta iubit, sprijinit in tot ceea ce face si protejat, totodata. Daca nu te apara mami si tati impotriva a tot ce e mai rau pe lumea asta, atunci cine?

Cercetarile stiintifice, conform lucrarii "45 de cuvinte si expresii interzise parintilor”, arata faptul ca cele mai puternice cuvinte pozitive pe care le pot rosti parintii catre copiii lor, prezentate in ordinea descrescatoare a impactului si a rolului lor de adevarate atingeri tamaduitoare, sunt:

LOCUL 10: "Am gresit"
Mai puternica decat "imi pare rau" dar mai rar folosita, expresia "am gresit" intareste fara urma de indoiala faptul ca adultul isi recunoaste eroarea in fata celor din jur.

Este sanatos ca cei mici sa creasca vazand ca parintii admit ca si ei gresesc; ei vor avea tendinta sa ii imite si bine fac, in acest caz. De multe ori "imi pare rau" si "iarta-ma" sunt suficiente si au si impact mai puternic. Insa contextul vietii uneori te pune in situatia de a spune doar "asta e, am gresit, ce sa fac" si este suficient ca cel mic sa inteleaga si sa invete cat de benefic este sa admiti asa ceva. Esti om, mai si gresesti, o iei de la capat pana reusesti.

LOCUL 9: "Imi pare rau"
In multe situatii de viata ne pare rau in fata cuiva. Iar cand spui "imi pare rau", ti se ridica o mare greutate de pe suflet. "Imi pare rau" este o expresie usoara, fara mare incarcatura dramatica dar cu impact puternic, tocmai pentru ca poate fi rostita lejer atunci cand situatia o cere. Parintii nu au tendinta sa o foloseasca des, considerand-o un semn de slabiciune in fata unui copil. Insa tocmai aceasta slabiciune ii umanizeaza si ii face pe copii sa ii iubeasca mai mult. Orice nedreptate se sterge atunci cand cel din fata admite ca ii pare rau. Iertarea se activeaza, iubirea infloreste iar viata merge mai departe cu lucrurile ei frumoase.  

LOCUL 8: "Iarta-ma"
Este uman sa ne cerem iertare cand simtim ca am gresit fata de cineva drag. Este sanatos sa ne cerem iertare. Iertarea este arma infailibila pentru echilibru si armonie in viata. Este singura forma cu ajutorul careia te eliberezi de ce nu ti-a priit din feliile amare pe care viata ti le-a mai servit.

LOCUL 7: "Am nevoie de tine"
Chiar daca iti pare o expresie neuzuala in relatia cu copilul, foloseste-o totusi periodic in contexte bine definite. Copilul se va simti util si important cand vede ca un adult are nevoie de el sa finalizeze o activitate concreta: sa repare ceva la masina, sa curete zarzavatul, sa schimbe apa la acvariu, sa faca curat in casa, sa intocmeasca lista de cumparaturi. Astfel, copilul nu doar vede ca serviciile lui sunt binevenite si necesare dar capata incredere in utilitatea lui pe lume. Aceste valori de sine nu apar din senin daca parintele nu le cultiva in mod deliberat in copilul sau.

LOCUL 6: "Poti"
Uneori in viata atat ai nevoie, ca cineva foarte important pentru tine sa iti reafirme ca poti, ca esti capabil. Iar un copil cunoaste asa de multe ocazii in formarea sa in care are de facut lucruri noi si se indoieste sau se teme. "Poti, copilul meu!" este vant in pupa pentru actiunile sale si balsam pentru suflet in ceea ce priveste increderea lui in sine.

LOCUL 5: "Cred in tine"
Orice parinte trebuie sa spuna copilului sau: "cred in tine", la orice mare sau mica realizare a acestuia. Gaseste mereu cuvinte de incurajare pentru el din orice ocazie! Lasa-l sa stie ca esti mandru ca a absolvit scoala, ca a castigat un meci de fotbal sau despre oricare alta realizare ar fi vorba. Desigur, nu abuza de aceste cuvinte la tot pasul, fiindca nu te va mai crede. Dar puncteaza fara ezitare atunci cand crezi ca e momentul.

LOCUL 4: "Sunt mandru de tine"
Aceasta expresie il face pe copilul tau sa nu isi mai incapa in piele de fericire. Un parinte mandru de copil care ii mai si declara acest lucru e un parinte fericit cu un copil norocos. Copiii tind oricum sa faca multe fapte ca sa obtina confirmarea si acceptarea parintilor lor. Fii mandru din orice de copilul tau si spune-i acest lucru sincer si din tot sufletul ori de cate ori ai ocazia, mai ales in public, in fata oamenilor pe care el ii admira.

LOCUL 3: "Te respect"
Desi pare o expresie pe care nu ai avea de ce sa o folosesti cu un copil, la momentele cheie ea este foarte folositoare mintii sale. Cand un adult respecta un copil pentru ce face, ce este, cum se comporta, cum gandeste, ce decizie ia, acel copil va cunoaste o crestere accelerata a respectului de sine. Nu ezita sa iti respecti copilul pentru personalitatea sa unica si sa ii arati asta din belsug, prin vorbe si fapte.

LOCUL 2: "Te rog; Multumesc"
 Un cuvant magic ca si impact, pe cat este de simplu pe atat este de puternic. Foloseste "multumesc" foarte devreme in relatia cu copilul tau si cu orice motiv posibil. Solicita-i, rugandu-l frumos, orice serviciu si multumeste-i pentru orice consideri ca aduce bun in ziua ta, viata ta. Vei culege roadele insutit.

LOCUL 1: "Te iubesc"
Acesta este cel mai pretios cadou pe care i-l poti face propriului tau copil: sa-l iubesti neconditionat. Iar copilul are mare nevoie sa stie asta, fiindca va trece prin viata cu mult mai multa siguranta. Si nu confunda notiunile: faptul ca-l iubesti nu inseamna ca trebuie sa-i tolerezi comportamentul rasfatat sau ca inchizi ochii la toate lucrurile mai putin bune pe care le face. Dimpotriva. Dar spune-i ca indiferent prin ce-ar trece, intotdeauna il vei astepta acasa si-l vei sprijini cu orice va fi nevoie.

Daca vrei sa afli si ce cuvinte sa NU spui niciodata copilului tau, da clic aici pentru mai multe detalii.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
copiiparintidezcoltarefericirepersonalitate


Data aparitiei: 13 Iulie 2012

Votati articolul "10 cuvinte pozitive pe care sa le rostesti mereu copilului tau":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X