email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitate economica desfasurata de o societate aflata in inactivitate

inactivitatesocietatemijloace fixe casateemitere factura


Dezbatem mai jos situatia in care o societate cu activitatea suspendata trebuie sa supuna casarii mai multe mijloace fixe. Vom vedea astfel daca poate emite factura pentru valorificarea acelor mijloace fixe trimise la dezmembrare, ca urmare a deteriorarii lor prin neutilizare.

Raspuns:

Conform art 237 alin (2) din Legea 31/1990 , suspendarea temporara de activitate trebuie inscrisa in Registrul comertului si anuntata ulterior organelor fiscale. Durata inactivitatii nu poate depasi 3 ani.  

Pentru suspendarea activitatii, Oficiul Registrul Comertului nu solicita nici un document de la organul fiscal, suspendarea efectuandu-se numai prin hotararea asociatului unic, al asociatilor societatii sau a adunarii generale a actionarilor.
 

In legislatia actuala nu sunt definite clar conditii de acordare si mentinere a inactivitatii  temporare (suspendarii activitatii).

Opinia mea este ca suspendarea activitatii inseamna ca firma nu mai poate desfasura activitati economice, dar nu interzice incasarea creantelor sau decontarea datoriilor (ex plata contabilului, plata utilitatilor, a personalului de paza etc).

Ulterior inscrierii suspendarii la Oficiul Registrul Comertului, firma poate solicita organului fiscal competent aplicarea regimului de declarare derogatoriu, conform OMFP 1221/2009 , in cazul in care indeplineste conditiile prevazute la punctul 3 din procedura prevazuta de acest act legislativ si anume:
 ,,a) sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
   b) sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
   c) sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
   d) sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
   e) sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
   f) sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
   g) sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;
   h) in cazul contribuabililor, persoane juridice, infiintati in baza Legii 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inactivitatea temporara sa fie inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din legea mentionata’’
 
 Asadar, suspendarea activitatii este o conditie de obtinere a regimului de declarare obligatoriu prevazut de Ordinul 1221/2009 , regim care interzice insa desfasurarea oricarei activitati si obtinerea de venituri de orice natura.

Potrivit prevederilor art 153 alin 9 lit b din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :
,,Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA,  daca a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii, de la data inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului’’.

Conform art 11 alin (1^3)  - (1^4) din Codul fiscal :
   ,,(1^3) Contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)-e) nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor impozabile desfasurate in perioada respectiva.
(1^4) Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)-e) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita. ’’

Avand in vedere aceste prevederi legale,rezulta ca societatea nu are dreptul de a desfasura activitati economice pe perioada suspendarii activitatii (inactivitatii temporare).
Avand in vedere inactivitatea temporara inscrisa in registrul comertului, societatii i s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, drept urmare va fi obligata la plata taxei pe valoarea adaugata colectate, iar beneficiarii nu vor avea drept de deducere a TVA.

Concluzie:  Se poate emite facturi pentru valorificarea fierului vechi,cu conditia ca firma sa solicita reactivarea (reluarea activitatii) la Oficiul Registrul Comertului si reinregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inactivitatesocietatemijloace fixe casateemitere factura


Data aparitiei: 13 Iulie 2012

Votati articolul "Activitate economica desfasurata de o societate aflata in inactivitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X