email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contracte de arenda. Evaluarea produselor agricole

contracte de arendaLegea 571/2003Codul fiscalcontract de arendare


Analizam cazul unei societati comerciale in cadrul careia se doreste  inregistrarea cheltuielilor din luna iunie cu arenda in baza contractelor. Vom vedea la ce pret se va inregistra cantitatea de cereale cuvenita arendatorului in baza contractului de arendare.

Raspuns:
Conform art 62 alin  (2^3)- (2^5) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :

"Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut".

Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta faptul ca este obligatorie retinerea la sursa a impozitului pe venitul din arenda, de catre platitorul de venit . Platitorul de venit trebuie sa declare si sa plateasca impozitul retinut pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 
Nu este permisa plata impozitului direct de catre arendator, fara retinerea acestuia de catre platitorul de venit in momentul platii arendei.

Asa cum prevede art. 155 alin. (1) din Codul fiscal , persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Asadar, fiind vorba de o prestare de servicii, factura de arenda se va emite de catre arendatori - persoane impozabile (persoane juridice si persoane fizice care desfasoara activitati economice).
 
Potrivit art 130 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

"In cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata".

"Operatiunile prevazute la art. 130 din Codul fiscal , includ orice livrari de bunuri/prestari de servicii a caror plata se realizeaza printr-o alta livrare/prestare, precum:

a) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a serviciului de prelucrare/obtinere a produselor agricole;
b) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.

Fiecare operatiune din cadrul schimbului este tratata separat aplicandu-se prevederile prezentului titlu in functie de calitatea persoanei care realizeaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni in parte"(pct 8 din Normele metodologice de aplicare a art 130 din Codul fiscal ).

 In cazul platii in natura a arendei, arendasul efectueaza atat o livrare de bunuri (produse agricole) cat si o achizitie de servicii (inchirierea terenului).

Conform art 155 alin. (1) din Codul fiscal , persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Drept urmare, in cazul platii in natura, arendasul efectueaza o livrare de bunuri (ex: cereale) pentru care are obligatia sa emita o factura catre beneficiarul bunurilor in termenul prevazut la art. 155 din Codul fiscal.

 Potrivit art. 62 alin.  (21) - (26 ) din Codul fiscal , in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.

Concluzie: Evaluarea produselor agricole care fac obiectul contractelor de arenda se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene.

Pentru anul 2012 preturile produselor agricole au fost transmise la sfarsitul anului 2011 catre organele fiscale teritoriale pentru a putea fi comunicate contribuabililor interesati.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte de arendaLegea 571/2003Codul fiscalcontract de arendare


Data aparitiei: 19 Iulie 2012

Votati articolul "Contracte de arenda. Evaluarea produselor agricole":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X