email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de prestari servicii

Intrebare:

Un contract de conventie civila sau de prestari servicii poate fi incheiat, cine poate sa-l incheie si care sunt contributiile aferente ce trebuie platite catre stat?
Raspuns:

Potrivit art.101 alin.(1) si (3) din Codul muncii adoptat prin Legea nr.53/2003, pentru persoanele fizice care desfasoara activitati zilnice pe durate de cel putin 2 ore, dar pentru care saptamana de lucru trebuie sa nu fie mai mica de 10 ore, se incheie contracte individuale de munca.

In situatia in care persoanele fizice desfasoara activitati ocazionale ori in situatiile in care timpul necesar desfasurarii unor prestatii nu necesita cel putin 2 ore pe zi respectiv 10 ore pe saptamana, se pot incheia contracte civile.

Veniturile realizate de persoane fizice ca urmare conventiilor/contractelor civile incheiate, in conditiile art. 942 si urmatoarele din Codul civil se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente si se supun impozitarii potrivit art.52 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal astfel cum a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2004.
Contractele civile reprezinta contracte de prestari de servicii, altele decat contractele de munca astfel cum sunt definite de Codul muncii si de contractele comerciale definite potrivit Codului comercial.

Impozitul retinut la sursa de catre platitorii de venituri in cazul incheierii unui contract civil in temeiul Codului civil (10% aplicat la venitul brut) reprezinta plata anticipata in contul impozitului pe venitul net anual impozabil datorat de persoana fizica. Venitul de aceasta natura este calificat din punct de vedere fiscal un venit din activitate independenta.

Persoanele fizice care desfasoara prin forte proprii activitati economice in mod independent, trebuie sa fie asigurate in mod obligatoriu in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Prin urmare, din punctul nostru de vedere, venitul respectiv nefiind un venit cuprins in categoria veniturilor din salarii, ci un venit cuprins in categoria veniturilor din activitati independente, obligatia platii contributiilor de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate revin persoanei fizice in baza unor contracte de asigurari incheiate, dupa caz, in conformitate cu prevederile Legii 19/2000 si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 150/2002.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Contract de prestari servicii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X