email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fuziune prin absorbtie. Depunere situatii financiare si raportari contabile

depunere situatii financiareraportari contabilefuziuneOMFP 2870/2010


Analizam cazul unei societati A (absorbanta) care fuzioneaza prin absorbtie cu societatea B (absorbita). Notele contabile de preluare s-au inregistrat cu data de 01.10.2010.
Data finala a fuziunii este 08.08.2011.  Vom stabili astfel ce situatii financiare se depun pentru 31.12.2010, respectiv 30.06.2011 pentru cele 2 societati.

Raspuns:

Conform art. 250 din Legea 31/1990 a societatilor - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare, fuziunea are urmatoarele consecinte:

"a) transferul, atat in raporturile dintre societatea absorbita sau divizata si societatea  absorbanta/societatile beneficiare, cit si in raporturile cu tertii, catre societatea absorbanta sau fiecare dintre societatile beneficiare al tuturor activelor şi pasivelor societatii absorbite/divizate; acest transfer va fi efectuat in conformitate cu regulile de repartizare stabilite in proiectul de fuziune/divizare;
b) actionarii sau asociatii societatii absorbite sau divizate devin actionari, respectiv asociati ai societatii absorbante, respectiv ai societatilor beneficiare, in conformitate cu regulile de repartizare stabilite in proiectul de fuziune/ divizare;
c) societatea absorbita sau divizata inceteaza sa existe."
 
Data la care fuziunea produce efecte este stipulata la art. 249 din Legea 31/1990 :
"Fuziunea/divizarea produce efecte:

a) in cazul constituirii uneia sau mai multor societăti noi, de la data inmatricularii in registrul comertului a noii societati sau a ultimei dintre ele;
b) in alte cazuri, de la data inregistrarii hotaririi ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea, cu exceptia cazului in care, prin acordul partilor, se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o altă data, care nu poate fi insa ulterioara incheierii exercitiului financiar curent al societătii absorbante sau societătilor beneficiare, nici anterioară incheierii ultimului exercitiu financiar incheiat al societătii sau societatilor ce isi transfera patrimoniul."
 
Din cele citate, rezulta ca notele contabile de preluare a patrimoniului trebuiau inregistrate la data fuziunii si nu la o data anterioara.

In toata aceasta perioada, cele doua firme isi pastrau personalitatea juridica si depuneau, fiecare, situatii financiare si raportari contabile.
 
Daca, totusi, nu se mai poate modifica inregistrarea notelor contabile, o varianta ar fi urmatoarea:
- pentru 31.12.2010 sa se depuna situatii financiare normale pentru A si o declaratie pentru B ca societatea este in lichidare (deoarece B nu mai are active si pasive, acestea fiind transmise prin note contabile catre A) - OMFP 2870/2010 ;
- pentru 30.06.2011 sa se depuna raportare contabila pentru A, iar pentru B nu se va depune nimic, in virtutea plafonului de 35.000 euro cifra de afaceri realizata in anul precedent pina la care societatile nu depun raportare contabila - OMFP 2234/2011.

Daca, totusi, B a avut in anul precedent (in 2010) o cifra de afaceri mai mare de 35.000 euro, atunci se va depune o declaratie ca este in lichidare. Modelele situatiilor financiare si ale raportarilor contabile sunt cele in vigoare pentru acele date.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
depunere situatii financiareraportari contabilefuziuneOMFP 2870/2010


Data aparitiei: 08 August 2012

Votati articolul "Fuziune prin absorbtie. Depunere situatii financiare si raportari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X