email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul penalizarilor (daunelor-interese) pentru nerespectarea clauzelor contractuale

tratament penalizaridaune interesesenerespectare clauzecontabilitateTVAOMFP 3055/2009


Analizam, mai jos, cazul unei societati care se confrunta cu situatii in care subcontractantii au gresit produsele trimise ca marfa, iar societatea din Romania doreste sa aplice penalitati prin factura de penalizare. Vom stabili daca se aplica si TVA sau daca exista o alta procedura in situatia data.

Raspuns:

O relatie comerciala dintre doi parteneri trebuie sa aiba la baza un contract scris in care sa fie stipulate absolut toate detaliile privind desfasurarea afacerii dintre acestia.
Un contract valabil incheiat devine legea partilor contractante, astfel incit, orice abatere de la prevederile lui se sanctioneaza conform clauzelor stabilite.
 
Ca urmare, pentru a fi aplicabile, daunele-interese pe care doriti sa le aplicati pertenerului dvs trebuie sa fie deja stipulate in contract.
 
Daca in contractul incheiat cu partenerul dvs nu sint mentionate daune-interese (penalitati) pe care acesta le-ar putea suporta in cazul in care nu-si respecta obligatiile, nu puteti sa le aplicati, neavind, asadar, "baza legala".

La art. 138 din codul fiscal , la litera b) se mentioneaza ca baza de impozitare a TVA se reduce in cazul in care au loc "refuzuri totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preţurile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;".

Asadar, daca nu exista stipulata in contract modalitatea de sanctionare a partii care nu-si respecta clauzele, daunele-interese nu pot fi aplicate.

O varianta ar fi ca subcontractorii dvs, luind la cunostinta de faptul ca au gresit marfa si presupunind ca sint de buna credinta, sa va emita o factura cu storno de rabat - care reprezinta o reducere comerciala aplicata asupra pretului de vinzare pentru defecte de calitate - conform art. 51 alin. (5) litera a) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.
Insa ar fi de preferat ca si aceasta modalitate de despagubire sa fie stipulata in contract.
 
Daca in contract sint mentionate daune-interese (penalitati) pe care unul din parteneri ar trebui sa le suporte in caz de incalcare a clauzelor contractuale (nerespectarea scadentei platii, nerespecatea calitatii prestatiilor etc), iar unul din parteneri nu si-a indeplinit una / mai multe obligatii, vatamind cealalta parte, aceasta din urma are dreptul, dar si obligatia de a inregistra in contabilitate si de a solicita aceste sume drept despagubiri.
 
De altfel, la art. 180 din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 , se prevede in mod expres:
"(2) In baza contabilitatii de angajamente, entitatile trebuie sa evidentieze in contabilitate toate veniturile si cheltuielile, respectiv creantele si datoriile rezultate ca urmare a unor prevederi legale sau contractuale.
(3) In conturile de furnizori si clienti se evidentiaza distinct datoriile, respectiv creantele din penalitati stabilite conform clauzelor contractuale, despagubiri datorate pentru contracte intrerupte inainte de termen si alte elemente de natura similara."
 
La art. 256 alin. (1) lit. e) din aceleasi Reglementari se arata ca veniturile din exploatare cuprind si alte venituri din exploatarea curenta, precum veniturile din creanterecuperate, penalitati contractuale, datorii prescrise, scutite sau anulate potrivit legii, precum si alte venituri din exploatare.
 
Din ambele texte prezentate rezulta faptul ca, pentru a fi inregistrate in contabilitate, penalitatile trebuie sa fie mentionate in contractul incheiat intre parteneri.
 
Din punct de vedere fiscal, veniturile din penalitati sint venituri impozabile la calculul impozitului pe profit, nefiind regasite intre veniturile neimpozabile expres enumerate la art. 20 din codul fiscal .
In ceea ce priveste TVA, suma acestora nu intra in baza de impozitare a TVA (nu se colecteaza TVA), conform art. 137 alin. (3) litera b).
 
Recomandam emiterea facturii pentru aceste penalitati, pe care se face mentiunea "necuprins in baza TVA", astfel incit pertenerul sa ia la cunostinta cu exactitate cuantumul acestora.
Factura se intocmeste conform art. 155 din codul fiscal si trebuie sa cuprinda elementele prevazute la alin. (5) din acelasi articol.
 
Daca in contractul cu subcontractorii dvs nu ati inserat si despagubiri in cazul nerespectarii calitatii / cantitatii de catre acestia, puteti incerca intocmirea unui act aditional la contract care sa cuprinda si aceste daune platibile din partea partii care a neglijat prevederile contractuale si, daca acesta este semnat de ambii parteneri, puteti proceda la facturarea unor penalitati (daune).



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tratament penalizaridaune interesesenerespectare clauzecontabilitateTVAOMFP 3055/2009


Data aparitiei: 23 August 2012

Votati articolul "Tratamentul penalizarilor (daunelor-interese) pentru nerespectarea clauzelor contractuale":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X