email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii fiscale au platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa?

CASSformular 112contribuabilicontributiiiulie 2012



Redam, prin randurile urmatoare, lista obligatiilor fiscale ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa privind calcularea, retinerea si declararea contributiilor sociale individuale.

Potrivit prevederilor OUG nr. 125/2011, incepand cu 1 iulie 2012, platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, pentru veniturile platite din: drepturi de proprietate intelectuala; activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; asocierea unei persoane fizice cu o persoana juridica, platitoare pe venit microintreprindere, au obligatia calcularii, retinerii si virarii contributiilor sociale individuale.

Declararea contributiilor sociale individuale se face in "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" (formular 112), care se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta. in acest caz, platitorul de venit trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.

Incepand cu obligatiile lunii iulie cu termen de declarare pana la 25 august 2012, contribuabilii vor completa Declaratia 112 conform instructiunilor prevazute in Ordinul comun al Viceprim-ministrului, Ministrului Finantelor Publice nr. 1045/31.07.2012, al Ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 2084/06.08.2012, al Ministrului Sanatatii nr. 793/08.08.2012.

Formularul 112 se depune trimestrial sau lunar, in functie de perioada aleasa in vectorul fiscal.

Categorii de contribuabili care datoreaza contributii sociale individuale

A. Pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent; din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, platitorii  de venit calculeaza si retin urmatoarele contributii:

- contributia individuala de asigurari sociale (CAS - 10,5%) si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%), daca acesta este singurul venit realizat;

- numai contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%) daca persoana care realizeaza venitul este deja asigurata in sistemul public de pensii sau beneficiaza de una din categoriile de  pensii acordate in sistemul public de pensii.

Baza lunara de calcul pentru CAS este venitul brut stabilit prin contract, care nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut (10.585 lei).

Baza lunara de calcul pentru CASS este venitul brut stabilit prin contract, care nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara (700 lei), daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

B. Pentru contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii  de venit calculeaza si retin contributii sociale doar in situatia in care este singurul venit realizat:

- contributia individuala de asigurari sociale (CAS - 10,5%) care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara (20%, 25%) si care nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut (10.585 lei);

- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%) care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara (20%, 25%)si care nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara (700 lei).

Important! Contribuabilii nu datoreaza cele doua cote de contributii daca mai realizeaza alte tipuri de venituri sau sunt asigurati in sistemul public de pensii sau beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

C. Pentru contribuabilii care obtin venituri dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil - microintreprindere - care nu genereaza o persoana juridica sau venituri din asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoanele fizice rezidente cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate, platitorii  de venit  calculeaza si retin contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%).

Baza lunara de calcul pentru CASS este venitul din asociere.

In situatiile prezentate, platitorii de venituri vor completa formularul 112, sectiunea C, vor retine si vira contributiile sociale individuale pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.

Sursa: DGFP Valcea


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CASSformular 112contribuabilicontributiiiulie 2012


Data aparitiei: 24 August 2012

Votati articolul "Ce obligatii fiscale au platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X