email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sinteza noilor reglementari contabile publicate in Monitor

certificate verziemisiienergie electricareglementari contabilecesionare creante


Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 603/22.08.2012, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrului Finantelor Publice nr. 1118/20.08.2012 privind modificarea si completarea Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009.

in articolul de mai jos, prezentam principalele modificari aduse Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, potrivit noului act normativ.

 

1. In categoria altor investitii detinute ca imobilizari se evidentiaza distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de sera cumparate cu scopul obtinerii de profit pe termen lung.

in categoria altor investitii pe termen scurt se evidentiaza distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de sera cumparate in scopul obtinerii de profit in urma vanzarii intr-o perioada scurta de timp.

S-a introdus o noua subsectiune 8.3.3 indice 1 „Contabilitatea certificatelor verzi”care cuprinde punctele 170 indice 1 - 170 indice 4.

Astfel, producatorii de energie din surse regenerabile, care beneficiaza de certificate verzi emise de operatorul de transport si sistem, potrivit legii, inregistreaza certificatele primite in contul 508 - Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate - analitic distinct, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 - Venituri inregistrate in avans). La inregistrarea in contabilitate, certificatele verzi primite se evalueaza la pretul de tranzactionare de la data primirii, publicat de operatorul pietei de energie electrica (SC OPCOM-SA).

La sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi care s-au evidentiat in contul 508 - Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate -  se evalueaza la valoarea de tranzactionare publicata de SC OPCOM-SA pentru ultima tranzactie iar diferentele rezultate se inregistreaza in contul 768 - Alte venituri financiare, sau 668 - Alte cheltuieli financiare, dupa caz.

Furnizorii de energie electrica si producatorii obligati, potrivit legii, sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi, inregistreaza contravaloarea certificatelor verzi in contul 652 - Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator.

In cazul in care alte entitati achizitioneaza certificate verzi in scopul realizarii de profit pe termen scurt, acestea sunt asimilate investitiilor pe termen scurt  si se inregistreaza in contul 508 - Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate, analitic distinct.

Certificatele verzi anulate, potrivit legii, pentru ca nu au fost utilizate in perioada de valabilitate sau cele anulate obtinute necuvenit de la un operator economic acreditat, daca acestea nu au fost inca tranzactionate, se evidentiaza in contul 668 - Alte cheltuieli financiare.

Important! Aceste reglementari se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2012.

 

2. Punctul 190, se modifica astfel: in cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare, inregistrarea contabila fiind: 6814 = 496 (6814 - Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante; 496 - Ajustari pentru deprecierea creantelor, debitori diversi).

Important! Prevederile se aplica pentru creantele cesionate si inregistrate in contabilitatea cesionarului dupa data de 1 iulie 2012.

Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
certificate verziemisiienergie electricareglementari contabilecesionare creante


Data aparitiei: 28 August 2012

Votati articolul "Sinteza noilor reglementari contabile publicate in Monitor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X