email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Particularitati privind activitatea unor asociatii constituite in baza unor legi speciale

societate agricolaregim fiscaldividendeLegea nr. 36/1991


Vom face, mai intai, referiri la societatile agricole in ce priveste particularitatile aferente activitatilor desfasurate de acestea.

Societatile agricole sunt constituite in baza Legii nr. 36/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, societatea agricola este o societate de tip privat, cu capital variabil si un numar nelimitat si variabil de asociati, avind ca obiect exploatarea agricola a pamintului, uneltelor, animalelor si altor mijloace aduse in societate, precum si realizarea de investitii de interes agricol.

Exploatarea agricola poate consta din: organizarea si efectuarea de lucrari agricole si imbunatatiri funciare, utilizarea de masini si instalatii, aprovizionarea, prelucrarea si valorificarea produselor agricole si neagricole si alte asemenea activitati.
    Societatea agricola nu are caracter comercial.

    Regimul fiscal

Legea nr. 36 prevede ca uneltele agricole si alte utilaje, mijloacele materiale si banesti, precum si animalele pot fi aduse in societate, in proprietatea sau numai in folosinta acesteia, dupa caz. Terenurile agricole se aduc numai in folosinta societatii, asociatii pastrindu-si dreptul de proprietate asupra acestora. La intrarea in societatea agricola, bunurile mobile si imobile, precum si animalele se vor evalua pentru a se determina partile sociale subscrise de fiecare membru asociat.

In cazul in care, dreptul de folosinta al terenurilor agricole se evalueaza si se inregistreaza in capitalul social sub forma de parti sociale, atunci distributia de produse agricole catre asociatii societatii, proportional cu partile sociale subscrise de fiecare membru asociat in parte reprezinta plata unui dividend, pentru care exista obligatia societatii agricole de a calcula si retine impozitul pe dividende aferent, in cota de 16% atat asupra sumelor platite in numerar cat si in natura.

Potrivit art.67 al.(1) din Legea 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile din dividende sub forma de dividende revine persoanelor juridice,odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.In cazul dividendelor distribuite,dar nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat situatiile financiare anuale,impozitul pe dividende se plateste pana la data de  25 ianuarie inclusiv a anului urmator.

Potrivit art.7 al.(1) pct.12 din Legea 571/2003 actualizata dividendele reprezinta  distribuirea de bani sau in natura,efectuata de o persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
societate agricolaregim fiscaldividendeLegea nr. 36/1991


Data aparitiei: 29 August 2012

Votati articolul "Particularitati privind activitatea unor asociatii constituite in baza unor legi speciale":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X