email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatiuni valutare in numerar. Plafon si obligativitate raportare

operatiuni valutare in numerarOMFP 3512/2008plati in valutaraportare


Vom dezbate, in cele ce urmeaza, in ce masura operatiunile de incasari si plati in valuta (in numerar) sunt plafonate ca cele in lei si se raporteaza catre o institutie anume. De asemenea, vom vedea daca acestea se pot efectua intre doua persoane rezident sau intre una rezidenta si una nerezidenta.

Raspuns:

Operatiunie de incasari si plati in valuta in numerar nu sint plafonate (nu intra sub incidenta prevederilor OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare), conform punctului 13 din Normele Metodologice din 2004 pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din OG 15/1996.
 
Regimul operatiunilor valutare este reglementat de Regulamentul BNR nr. 4 / 2005 privind regimul valutar - republicat - modificat prin Regulamentul nr. 6 /2012, in care sint stabilite conditiile si modalitatile de desfasurare a operatiunilor valutare intre rezidenti, intre nerezidenti si intre rezidenti si nerezidenti. Parcurgind acest regulament se observa ca nu exista nici o interdictie privind operatiunile in numerar (incasari / plati) in valuta intre un rezident si un nerezident.
 
La art. 2 se specifica faptul ca "Operatiunile valutare curente si de capital, asa cum sunt prevazute în Nomenclator, se efectueaza în mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu).".
 
La sectiunea II "Operatiuni valutare intre rezidenti", la art. 3 sint stabilite conditiile efectuarii operatiunilor valutare intre rezidenti. Astfel, la alin. (1) se arata faptul ca "(1) Plaţile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operaţiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai în moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 «Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta», care se pot efectua si in valuta."

Cu alte cuvinte, intre rezidenti (persoane romane), operatiunile decurgand din raporturi comerciale, trebuie efectuate doar in moneda nationala (leu). Ca exceptie, anumite operatiuni, care sunt prevazute in anexa nr. 2 din Regulament, pot fi efectuate si in valuta (de exemplu, pentru un transport international de persoane, firmele rezidente romane partenere isi pot deconta facturile si in valuta).
 
Din cele 2 articole din regulament la care am facut referire, rezulta ca operatiunile valutare in numerar intre rezidenti si nerezideni, pe de-o parte, si intre rezidenti, pe de alta parte, nu sint interzise.
 
Mentionam ca in Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055 / 2009 , la art. 179, se specifica faptul ca "Operatiunile financiare in lei sau în valuta se efectueaza cu respectarea regulamentelor emise de Banca Nationala a României si a reglementarilor emise în acest scop."
Ca urmare, efectuarea de operatiuni valutare trebuie sa fie in concordanta cu Regulamentul emis de BNR nr. 4 / 2005.
 
In ceea ce priveste raportarea la BNR, exista Regulamentul BNR nr. 31 / 2011 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei.
In acest Regulament, la Sectiunea 3 "Obligatii de raportare" a capitolului VI  "Balanta de plati", la art. 51, se arata ca rezidentii au obligatia de a raporta toate operatiunile de natura balantei de plati.

Astfel, toate operatiunile desfasurate intre rezidenti si nerezidenti trebuie raportate, direct sau indirect, la BNR.

Raportarile directe catre BNR - directia statistica - se fac atunci cind intre un rezident si un nerezident are loc o operatiune nemonetara (de exemplu, are loc o compensare a unor facturi intre un rezident si un nerezident, fara ca aceasta operatiune sa se efectueze printr-o banca).

In acest caz, pentru raportarea la BNR, rezidentul trebuie sa completeze si sa transmita letric, pana la data de 20 a lunii urmatoare celei in care a avut loc compensarea, anexa nr. V.6, in conformitate cu art. 58 din Regulamentul 31/2011.
Daca operatiunile valutare intre rezidenti si nerezidenti se desfasoara prin intermediul unei banci, atunci rezidentul este obligat sa completeze DPE in cazul platilor (art. 52) si DIE in cazul incasarilor de la un nerezident (art. 53).

Aceste documente reprezinta o raportare indirecta la BNR, deoarece banca respectiva, prin intermediul careia se desfasoara operatiunile valutare, va face raportarea la BNR.
In cazul operatiunilor valutare in numerar intre un rezident si un nerezident nu exista obligativitatea efectuarii de raportari la BNR, acest lucru neregasindu-se in cadrul Regulamentului 31/2011.
 
Adaugam ca, in cazul platilor in lei sau valuta in numerar catre rezidenti / nerezidenti care depasesc suma de 15.000 euro per tranzatie, exista obligativitatea raportarii acestor sume la Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la data operatiunilor, conform art. 3 alin. 6, art. 8 lit. k si art. 15 din Legea 656/2002.
 
Documentele catre trebuie completate in cazul efectuarii de operatiuni in valuta in numerar (ordine de deplasare, chitante, registrul de casa in valuta etc.) se regasesc in OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
operatiuni valutare in numerarOMFP 3512/2008plati in valutaraportare


Data aparitiei: 29 August 2012

Votati articolul "Operatiuni valutare in numerar. Plafon si obligativitate raportare":
Rating:

Nota: 2.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X