email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Revenire repartizare profit net. Modificare in anul in curs

Legea 26/1990Legea contabilitatiidividenderepartizare profit net
La inchiderea exercitiului financiar al anului 2011, asociatii societatii au decis repartizarea profitului net pe dividende. Acestia doresc actualmente ca acest profit sa ramana nerepartizat datorita dificultatilor economice ale firmei. Vom stabili astfel in ce masura se poate reveni asupra hotararii AGA si modifica destinatia repartizarii profitului in cursul anului 2012.


Raspuns:]

Reglementarile legale care  trateaza modul de repartizare al profitului net si implicit distribuirea dividendelor, impozitarea, declararea si plata acestora sunt:

- Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede la art. 111 si urmatoarele ca adunarea generala (ordinara sau extraordinara) trebuie sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de consiliul de administratie, respectiv de directorat si de consiliul de supraveghere, de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa fixeze dividendul.

- Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, care stabileste ca la plata dividendelor societatea platitoare trebuie sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende la termenele expres prevazute la art. 36.

- Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede modul de repartizare a profitului net pe destinatii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Din prezentarea acestor dispozitii legale rezulta ca, hotararile adunarii generale sunt suverane (in limitele legalitatii) cu atat mai mult cu cat acestea sunt facute publice (oficiul registrului comertului) si reprezinta dorinta exprimata a asociatilor. Intrucat Legea societatilor comerciale nu interzice revenirea la repartizarea anterioara a profitului net, consideram ca acest lucru se poate face, iar o posibila inregistrare in evidenta contabila ar fi:

457                 =                     117

"Dividende de plata"            "Rezultatul reportat"

 Se presupune ca la data distribuirii dividendelor ia nastere un drept de creanta al asociatilor asupra societatii cu privire la suma reprezentand dividendul.

Renuntarea la acest drept (prin revenirea la distribuirea profitului la dividende) din motive ce tin de dificultatile financiare se face prin adoptarea unei noi hotarari AGA.
Pentru a fi opozabila tertilor (inclusiv organelor fiscale), hotararea AGA prin care s-a revenit asupra distributiei initiale a profitului pentru dividende trebuie supusa publicitatii si inregistrata la Oficiul registrului comertului (conform prevederilor art. 5 din Legea 26/1990 privind registrul comertului, republicata). Publicarea hotararii AGA trebuie sa se faca pana la finele anului 2012 deoarece impozitul aferent sumelor distribuite, dar neplatite pana la sfarsitul exercitiului financiar devine obligatie fiscala la data de 31.12. 2012, cu scadenta la 25 ianuarie 2012.

Pe viitor este de preferat sa nu dati profitului net o destinatie si sa il lasati nerepartizat pentru situatii de acest gen.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 26/1990Legea contabilitatiidividenderepartizare profit net


Data aparitiei: 04 Septembrie 2012

Votati articolul "Revenire repartizare profit net. Modificare in anul in curs":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X