email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordare imprumut unei societati din grup. Monografie contabila

imprumutOMFP 3055/2009monografie contabilainregistrari contabile


Dezbatem mai jos cazul unei societati care acorda un imprumut altei societati din grup pe o perioada de 5 ani cu capitalizarea anuala a dobanzii si plata dobanzii la finalul contractului. Oferim, prin cele ce urmeaza, monografia contabila aferenta acestei operatiuni.

Raspuns:

Intrucat imprumutul este exigibil intro perioada mai mare de un an, acesta este considerat, conform reglementarilor contabile - OUG 3055/2009, imprumut pe termen lung. Nu ati mentionat daca societatea care acorda imprumutul este din Romania, si daca acesta este in valuta sau in lei.

Presupunand ca societatea din grup care acorda imprumutul este din Romania, si ca imprumutul este in lei, inregistrarile contabile vor fi;
5121                                        =          166
Conturi la banci in lei                          Datorii care privesc imobilizarile financiare:
 
Intelegem ca imprumutul acordat va servi realizarii unor active pe termen lung, in situatia in care se doreste capitalizarea dobanzii. In acest caz sunt aplicabile prevederile pct. 53 din OMFP 3055/2009 , care prevede:

"(1) Costurile indatorarii care sunt direct atribuibile achizitiei, constructiei sau productiei unui activ cu ciclu lung de fabricatie pot fi incluse in costul acelui activ. De exemplu, in costurile indatorarii pot fi incluse dobanda la capitalul imprumutat pentru finantarea achizitiei, constructiei sau productiei de active cu ciclu lung de fabricatie, precum si comisioanele aferente acestor imprumuturi contractate.

(2) Costurile indatorarii pot fi incluse in costurile de productie ale unui activ cu ciclu lung de fabricatie, in masura in care sunt legate de perioada de productie.

(3) Costurile indatorarii suportate de entitate in legatura cu imprumutul de fonduri pot fi incluse in costul bunurilor sau serviciilor cu ciclu lung de fabricatie, cu respectarea prevederilor pct. 41 din prezentele reglementari.

(4) In sensul prezentelor reglementari, prin activ cu ciclu lung de fabricatie se intelege un activ care solicita in mod necesar o perioada substantiala de timp pentru a fi gata in vederea utilizarii sale prestabilite sau pentru vanzare.

Activele financiare si stocurile care sunt fabricate pe o baza repetitiva de-a lungul unei perioade scurte de timp nu sunt considerate active cu ciclu lung de fabricatie. Nu sunt active cu ciclu lung de fabricatie nici activele care in momentul achizitiei sunt gata pentru utilizarea lor prestabilita sau pentru vanzare.

(5) Capitalizarea costurilor indatorarii trebuie sa inceteze cand se realizeaza cea mai mare parte a activitatilor necesare pentru pregatirea activului cu ciclu lung de fabricatie, in vederea utilizarii prestabilite sau a vanzarii acestuia.

(6) In cazul includerii costurilor indatorarii in valoarea activelor, acestea trebuie prezentate in notele explicative."
 
In aplicarea acestui tratament de capitalizare a dobanzilor, trebuie sa va asigurati ca, se respecta principiul prudentei, si  imprumutul cu dobanzile nu sunt aferente activelor sau stocurilor care sunt  fabricate pe o baza repetitiva de-a lungul unei perioade scurte de timp, intrucat in acest caz  nu sunt considerate active cu ciclu lung de fabricatie si nu pot fi capitalizate, dobanzile inregistrandu-se pe costuri ale perioadei.
 
In conditiile in care se indeplinesc toate premizele capitalizarii dobanzilor, inregistrarea contabila este urmatoarea:
231                  =          1685
Imobilizari in curs       Dobanzi aferente datoriilor fata de entitatile afiliate
 
Plata dobanzilor la finalul contarctului de imprumut:
 
1685                                                    =          5121   
Dobanzi aferente datoriilor fata de entitatile afiliate  Conturi la banci in lei
 
Daca imprumutul provine de la entitati afiliate din alte state (nu din Romania), in ceea ce priveste plata dobizii, facem precizarea ca asupra acesteia trebuie calculat impozit pe nerezidenti conform titlului V Impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, din Codul fiscal , sau conform Conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si statul de rezidenta a societatii din grup.

De asemenea, facem mentiunea ca intrucat imprumutul primit este pe un termen mai mare de 12 luni, atunci acesta va trebui notificat la BNR, conform Regulamentului BNR nr. 31/2011, capitolul VII Operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung, prin completarea si depunerea formularului F1 "Notificare la Banca Nationala a Romaniei", prevazut in anexa nr. VI.1, si a formularului F2 "Scadentarul tragerilor, al rambursarilor de capital si al platilor de dobanda si comisioane", prevazut in anexa nr. VI.2, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului (art. 64 din acest regulament).

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imprumutOMFP 3055/2009monografie contabilainregistrari contabile


Data aparitiei: 13 Septembrie 2012

Votati articolul "Acordare imprumut unei societati din grup. Monografie contabila":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X