email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordare imprumut unei societati din grup. Monografie contabila

imprumutOMFP 3055/2009monografie contabilainregistrari contabile


Dezbatem mai jos cazul unei societati care acorda un imprumut altei societati din grup pe o perioada de 5 ani cu capitalizarea anuala a dobanzii si plata dobanzii la finalul contractului. Oferim, prin cele ce urmeaza, monografia contabila aferenta acestei operatiuni.

Raspuns:

Intrucat imprumutul este exigibil intro perioada mai mare de un an, acesta este considerat, conform reglementarilor contabile - OUG 3055/2009, imprumut pe termen lung. Nu ati mentionat daca societatea care acorda imprumutul este din Romania, si daca acesta este in valuta sau in lei.

Presupunand ca societatea din grup care acorda imprumutul este din Romania, si ca imprumutul este in lei, inregistrarile contabile vor fi;
5121                                        =          166
Conturi la banci in lei                          Datorii care privesc imobilizarile financiare:
 
Intelegem ca imprumutul acordat va servi realizarii unor active pe termen lung, in situatia in care se doreste capitalizarea dobanzii. In acest caz sunt aplicabile prevederile pct. 53 din OMFP 3055/2009 , care prevede:

"(1) Costurile indatorarii care sunt direct atribuibile achizitiei, constructiei sau productiei unui activ cu ciclu lung de fabricatie pot fi incluse in costul acelui activ. De exemplu, in costurile indatorarii pot fi incluse dobanda la capitalul imprumutat pentru finantarea achizitiei, constructiei sau productiei de active cu ciclu lung de fabricatie, precum si comisioanele aferente acestor imprumuturi contractate.

(2) Costurile indatorarii pot fi incluse in costurile de productie ale unui activ cu ciclu lung de fabricatie, in masura in care sunt legate de perioada de productie.

(3) Costurile indatorarii suportate de entitate in legatura cu imprumutul de fonduri pot fi incluse in costul bunurilor sau serviciilor cu ciclu lung de fabricatie, cu respectarea prevederilor pct. 41 din prezentele reglementari.

(4) In sensul prezentelor reglementari, prin activ cu ciclu lung de fabricatie se intelege un activ care solicita in mod necesar o perioada substantiala de timp pentru a fi gata in vederea utilizarii sale prestabilite sau pentru vanzare.

Activele financiare si stocurile care sunt fabricate pe o baza repetitiva de-a lungul unei perioade scurte de timp nu sunt considerate active cu ciclu lung de fabricatie. Nu sunt active cu ciclu lung de fabricatie nici activele care in momentul achizitiei sunt gata pentru utilizarea lor prestabilita sau pentru vanzare.

(5) Capitalizarea costurilor indatorarii trebuie sa inceteze cand se realizeaza cea mai mare parte a activitatilor necesare pentru pregatirea activului cu ciclu lung de fabricatie, in vederea utilizarii prestabilite sau a vanzarii acestuia.

(6) In cazul includerii costurilor indatorarii in valoarea activelor, acestea trebuie prezentate in notele explicative."
 
In aplicarea acestui tratament de capitalizare a dobanzilor, trebuie sa va asigurati ca, se respecta principiul prudentei, si  imprumutul cu dobanzile nu sunt aferente activelor sau stocurilor care sunt  fabricate pe o baza repetitiva de-a lungul unei perioade scurte de timp, intrucat in acest caz  nu sunt considerate active cu ciclu lung de fabricatie si nu pot fi capitalizate, dobanzile inregistrandu-se pe costuri ale perioadei.
 
In conditiile in care se indeplinesc toate premizele capitalizarii dobanzilor, inregistrarea contabila este urmatoarea:
231                  =          1685
Imobilizari in curs       Dobanzi aferente datoriilor fata de entitatile afiliate
 
Plata dobanzilor la finalul contarctului de imprumut:
 
1685                                                    =          5121   
Dobanzi aferente datoriilor fata de entitatile afiliate  Conturi la banci in lei
 
Daca imprumutul provine de la entitati afiliate din alte state (nu din Romania), in ceea ce priveste plata dobizii, facem precizarea ca asupra acesteia trebuie calculat impozit pe nerezidenti conform titlului V Impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, din Codul fiscal , sau conform Conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si statul de rezidenta a societatii din grup.

De asemenea, facem mentiunea ca intrucat imprumutul primit este pe un termen mai mare de 12 luni, atunci acesta va trebui notificat la BNR, conform Regulamentului BNR nr. 31/2011, capitolul VII Operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung, prin completarea si depunerea formularului F1 "Notificare la Banca Nationala a Romaniei", prevazut in anexa nr. VI.1, si a formularului F2 "Scadentarul tragerilor, al rambursarilor de capital si al platilor de dobanda si comisioane", prevazut in anexa nr. VI.2, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului (art. 64 din acest regulament).

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imprumutOMFP 3055/2009monografie contabilainregistrari contabile


Data aparitiei: 13 Septembrie 2012

Votati articolul "Acordare imprumut unei societati din grup. Monografie contabila":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X