email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunerea si verificarea situatiilor financiare anuale

Situatii financiare anualeraport administratoriasociatii fara scop patrimonialMFP

Conform prevederilor art.15 alin. 2 din Legea nr. 571/2003  privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit urmatoarele tipuri de venituri:

• cotizatiile si taxele de inscriere ale membrilor;
-  contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor;

• taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei in vigoare;

• veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;

• donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;

• dividendele si dobanzile obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite;

• veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;

• resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile;
- veniturile realizate din actiuni ocazionale precum: evenimente de strangere de fonduri cu taxa de participare, serbari, tombole, conferinte, utilizate in scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;

• veniturile exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea organizatiilor nonprofit, altele decat cele care sunt sau au fost folosite intr-o activitate economica;

• veniturile obtinute din reclama si publicitate, realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica, potrivit legilor de organizare si functionare, din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale.

• veniturile obtinute de asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari din activitati economice si care sunt sau urmeaza a fi utilizate pentru imbunatatirea utilitatilor si a eficientei cladirii, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune;

Veniturile obtinute din activitati economice si care sunt utilizate in alte scopuri decat cele  mentionate se supun impozitarii cu cota de 16%.

In vederea stabilirii bazei impozabile, din veniturile obtinute se scad cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri.

• veniturile obtinute de cultele religioase din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatii de cult, potrivit legii, din chirii, alte venituri obtinute din activitati economice, venituri din despagubiri in forma baneasca, obtinute ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu conditia ca sumele respective sa fie utilizate, in anul curent si/sau in anii urmatori, pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult, pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea, in nume propriu si/sau in parteneriat, de servicii sociale, acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.

Pentru veniturile realizate din activitati economice, organizatiile nonprofit, sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit.

Situatiile financiare anuale

Situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial se verifica potrivit prevederilor legislatiei in materie, de catre un cenzor sau o comisie de cenzori.
    
Situatiile financiare ale persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica sunt supuse auditului.
        
Situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial se pot audita prin optiunea acestora de catre una sau mai multe persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile legii.
    
Situatiile financiare anuale, insotite de raportul administratorilor sunt supuse aprobarii adunarii generale, potrivit legislatiei in vigoare.
Situatiile financiare anuale, aprobate si raportul administratorilor, impreuna cu raportul de audit sau raportul de verificare, dupa caz, se publica in conformitate cu legislatia in vigoare.

Termenul de depunere a situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice este de 120 de zile de la data incheierii exercitiului financiar.

Asociatiile de proprietari care conduc contabilitatea in partida dubla trebuie sa depuna bilant contabil, conform prevederilor legale, in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Societatile fara scop lucrativ au obligatia sa asigure, in conditiile legii:
- intocmirea documentelor justificative pentru orice operatiune desfasurata;
- inregistrarea in contabilitate a operatiunilor patrimoniale;
- inventaierea patrimoniului cel putin la fiecare data a bilantului, conform prevederilor Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
- intocmirea situatiilor financiare anuale si depunerea acestora in termenele prevazute de lege.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Situatii financiare anualeraport administratoriasociatii fara scop patrimonialMFP


Data aparitiei: 21 Septembrie 2012

Votati articolul "Depunerea si verificarea situatiilor financiare anuale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X