email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exemplarul 3 (verde) din facturier poate fi considerat original al facturii?

Reconstituire exemplar facturafacturaOMFP 3512/2008
Potrivit pct. 43  din Norme metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile din OMFP 3512/2008 , pentru a putea fi inregistrate in contabilitate, operatiunile economico-financiare trebuie sa fie justificate cu documente originale, intocmite sau reconstituite potrivit prezentelor norme metodologice.

Procedura de reconstituire a documentelor financiar-contabile pierdute, sustrase sau distruse este stabilita prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, la pct. 41-49.

Conform pct. 47 din actul mentionat mai sus,  in cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al facturii, emitentul trebuie sa emita un duplicat al facturii pierdute, sustrase sau distruse.

Duplicatul poate fi: o factura noua, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala, si pe care sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala; sau o fotocopie a facturii initiale, pe care sa se aplice stampila societatii si sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala.

In ceea ce priveste TVA, la pct. 46 alin. (1)  din Normele metodologice de aplicare a art. 146 din Codul fiscal , justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al facturii.

In cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al documentului de justificare, beneficiarul va solicita emitentului un duplicat al facturii, pe care se va mentiona ca inlocuieste documentul initial.

Duplicatul poate fi: o factura noua emisa de furnizor/prestator, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala, si pe care sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala sau o fotocopie a facturii initiale, pe care sa se aplice stampila furnizorului/prestatorului si sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala.

Factura este un formular cu regim intern de tiparire si numerotare conform Ordinului 2226/2006 , anexa nr. 3 , care se intocmeste, in doua sau mai multe exemplare pentru livrari de bunuri si/sau prestari de servicii.

Din enuntul intrebarii rezulta ca ati optat pentru facturier intocmit in 3 exemplare (ex. 1 (albastru) circula la cumparator, ex 2 (rosu) la compartimentul financiar-contabil, pentru inregistrarea in contabilitate; ex. 3 (verde) se arhiveaza). Toate cele 3 exemplare au valoare de original. Fiecare exemplar din acestea 3 nu poate constitui exemplar original pentru celalate doua exemplare (de exemplu : exemplarul verde pentru cel rosu). In cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii unui exemplar trebuie procedat conform normelor mentionate mai sus.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Reconstituire exemplar facturafacturaOMFP 3512/2008


Data aparitiei: 26 Septembrie 2012

Votati articolul "Exemplarul 3 (verde) din facturier poate fi considerat original al facturii?":
Rating:

Nota: 3.47 din 5 din 17 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X