email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Viza de control financiar preventiv. Conditii

avansdecontareplafon sumeOG 15/1996OMFP 3055/2009



Analizam cazul unei societati care acorda avansuri de decontare in lei si valuta salariatilor sai si adminstratorului sau care are si calitatea de salariat si de asociat. Vom vedea astfel care este plafonul zilnic al avansurilor in valuta acordate unui salariat si daca se aplica prevederile art 5 alin 2 din OG15/1996.

De asemenea, vom stabili daca se aplica plafonul prevazut la art 5 alin. (2) din OG 15/1996 pentru un avans in lei acordat pentru cheltuieli de deplasare sau cheltuieli de protocol ocazionate de organizarea unor conferinte, precum si daca exista un plafon pentru suma avansurilor in lei sau valuta acordate unui salariat si nedecontate.

In plus, se va vedea daca se aplica prevederile Decretului 209/1976 privind termenele de decontare a avansurilor de trezorerie in unitatile socialiste, in cadrul societatilor comerciale si din ce motive  se considera un avans nedecontat acordat unui asociat, ca similar acordarii de dividende si se calculeaza impozitul aferent, daca nu se aplica.

Raspuns:

1) Potrivit prevederilor art. 179 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , operatiunile financiare in lei sau in valuta se efectueaza cu respectarea regulamentelor emise de Banca Nationala a Romaniei si a reglementarilor emise in acest scop.
Astfel, efectuarea de operatiuni valutare trebuie sa fie in concordanta cu Regulamentul emis de BNR 4/2005.

Operatiunie de incasari si plati in valuta in numerar nu sunt plafonate, nu intra sub incidenta prevederilor OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare conform punctului 13 din Normele Metodologice din 2004 pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din OG 15/1996.
Apreciez insa ca la acordarea avansului spre decontare sa aveti in  vedere prevederile HG 1860/2006 respectiv HG 518/1995 ,  iar suma acordata sa fie estimata in functie de numarul de zile de deplasare.

2) Potrivit prevederilor de la pct 3 din Normele metodologice din 2004, de la prevederile art. 5 alin. 2 lit. c) din ordonanta sunt exceptate urmatoarele operatiuni:

a) depunerile de numerar facute de persoane juridice in conturile furnizorilor de bunuri si servicii, in baza documentelor justificative legal intocmite;
b) cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens de catre salariatii aflati in deplasare;
c) cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinte, simpozioane si de alte asemenea actiuni, in conditiile baremurilor stabilite de normele legale in vigoare.

Platile enumerate la lit. a)-c) nu intra in plafonul zilnic maxim de plati.

3) Exista plafon pentru avansurile in lei acordate propriilor salariati pentru aprovizionari diverse . Astfel, la punctul 7 din Normele metodologice din 2004 pentru aplicarea art. 5 si 6 din OG 15/1996 se arata:  "Sumele acordate de persoanele juridice angajatilor proprii cu titlu de avansuri pentru aprovizionari diverse vor avea regimul platilor catre persoane juridice si se vor incadra in limita plafonului de 100.000.000 lei, prevazut la art. 5 alin. 2 lit. c) din ordonanta.

La data platii avansurilor spre decontare, sumele aferente intra in calculul plafonului zilnic maxim."
4) Regulamentul operatiunilor de casa aprobat prin Decretul Consiliului de Stat 209/1976, ce stabileste un termen de justificare a avansurilor este aplicabil doar institutiilor publice, nu si agentilor economici. Agentii economici pot prelua prevederile din acest decret, sa le adapteze in regulamentul intern, regulament care trebuie respectat.

Potrivit prevederilor pct. 176 alin (3) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 ,
sumele reprezentand avansuri de trezorerie, acordate potrivit legii si nedecontate pana la data bilantului, se evidentiaza in contul de debitori diversi (461 "Debitori diversi") sau creante in legatura cu personalul (4282 "Alte creante in legatura cu personalul"), in functie de natura creantei. Astfel, acestea sume devin creante de incasat de la salariati, respectiv asociat/administrator.

Potrivit prevederilor legii societatilor comerciale 31/1990, este interzis acordarea de imprumuturi si altor avantaje financiare administratorilor. Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii care se imprumuta sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, suma imprumutata fiind superioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro, dupa cum se prevede la art 272 pct. 3 din acelasi act normativ.  

Din punct de verede fiscal, la art. 7 pct. 12 din Codul fiscal   se defineste dividendul ca fiind "o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica...".
Asadar, avansurile spre decontare care au fost ridicate de administratorul care are si calitatea de asociat si care nu au fost justificate cu documente din care sa reiasa cheltuirea acestora in scopul desfasurarii activitatii societatii sunt, de fapt, sume ridicate in favoarea sa. Acestea sunt asimilate dividendelor, potrivit art. 7 alin.(1) pct.12 din Codul fiscal , deoarece asociatul a ridicat aceste sume fara sa aduca in schimb cheltuieli justificative, aferente activitatii economice a societatii.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
avansdecontareplafon sumeOG 15/1996OMFP 3055/2009


Data aparitiei: 11 Octombrie 2012

Votati articolul "Viza de control financiar preventiv. Conditii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X