email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bunuri acordate gratuit clientilor. Deductibilitate si document justificativ

bunuri gratuiteclientideductibilitatedocumente justificativeOMEF 3512/2008gestiune


Analizam mai jos cazul in care se doreste acordarea de cadouri clientilor, urmand sa stabilim ce documente vor fi necesare pentru scoaterea din gestiune a acestor bunuri. De asemenea, vom vedea in ce masura aceste cheltuieli sunt deductibile si care este regimul TVA.

Raspuns:

In temeiul art. 21 alin. 2 lit. d din Codul fiscal sunt considerate cheltuieli de reclama si publicitate deductibile si contravaloarea bunurilor ce se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si cu scopul stimularii vanzarilor.

In privinta TVA, bunurile acordate gratuit in scopul stimularii vanzarilor nu sunt asimilate vanzarilor de bunuri cu plata, iar taxa aferenta achizitiei acestora este deductibila, in conformitate cu prevederile art. 128 alin.8 lit. e din Codul fiscal si art. 145 alin. 3 din Codul fiscal . Dupa cum se precizeaza la pct. 6 alin. 14 din Normele metodologice date in aplicarea art. 128 alin. 8 lit. e din Codul fiscal , in categoria bunurilor acordate gratuit in scopul stimularii vanzarilor se includ bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt, au fost sau vor fi livrate clientului.

Daca aceasta conditie nu este indeplinita, acordarea gratuita a bunurilor nu este considerata livrare de bunuri daca se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile pe care le-a achizitionat deja de la respectiva persoana impozabila sau daca bunurile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor furnizate acestuia.

Pentru scoaterea din gestiune a bunului acordat gratuit clientului se intocmeste formularul Aviz de insotire a marfii cod 14-3-6A prevazut de OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile. Astfel, conform Normelor specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin acest ordin aceste formular constituie document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit. Avizul va purta mentiunea "Fara factura - bun acordat in scopul stimularii vanzarilor", precum si semnatura clientului primitor.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bunuri gratuiteclientideductibilitatedocumente justificativeOMEF 3512/2008gestiune


Data aparitiei: 23 Octombrie 2012

Votati articolul "Bunuri acordate gratuit clientilor. Deductibilitate si document justificativ":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X