email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata contributiilor sociale dupa cele mai noi modificari

contributiicoteasigurari socialeOG nr. 125/20121 iulie 2012


Incepand cu data de 1 iulie 2012 au intrat in vigoare prevede rile referitoare la contributiile sociale ale Ordonantei Guvernului nr. 125/2012, pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Principalele modificari pe care acest act normativ le aduce asupra contributiilor sociale reglementate incepand cu art. 2962 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt:

- competentele privind preluarea si administrarea tuturor contributiilor sociale obligatorii datorate de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si alte venituri revin dupa aceasta data Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
- contributiile sociale sunt structurate pe capitole astfel:

* contributii sociale aferente veniturilor din salarii, veniturilor asimilate salariilor si veniturior din pensii (art. 2962 - 29620)
* contributii sociale aferente veniturilor din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica (29621 - 29626)
* contributia de asigurari sociale de sanatate aferenta altor venituri, pre cum si cea datorata de persoanele care nu realizeaza venituri
(29627 - 29632);

Au fost completate categoriile de persoane fizice care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate;
- a fost eliminata contributia de asigurari pentru somaj in cazul veniturilor obtinute din activitati independente;
- persoanele care obtin si venituri din salarii sau pensii nu datoreaza contributia pentru asigurari sociale in cazul veniturilor din activitati independente;
- scutirea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, in anumite cazuri.

Contributiile sociale care sunt prevazute la articolele specificate din Codul fiscal si care se aplica asupra veniturilor din activitati independente sunt:
- contributia de asigurari sociale si
- contributia de asigurari sociale de sanatate.

Plata contributiilor sociale

Contributiile sociale se platesc anticipat de catre persoanele care au calitatatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia celor care realizeaza venituri cu regim de retinere la sursa.

Contributia de asigurari sociale nu se datoreaza de catre:

- persoanele fizice care sunt asigurate ale sistemului public de pensii sau de catre cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii;
- persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole respectiv din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor sau din exploatarea pepinierelor viticole/pomicole si altele asemenea;
- persoanele fizice pentru veniturile obtinute din asocierile cu persoane juridice, care nu genereaza o persoana juridica;
- persoanele care obtin venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industrial sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare;
- persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica.

Contributii aferente contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil
Baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Platitorii de venituri au obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor. Contributiile retinute se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.

Obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale. Declararea contributiilor sociale individuale se face de catre platitorul de venit, care in acest caz este asimilat angajatorului.

Cotele de contributie sunt:
- pentru contributia de asigurari sociale, corespunzatoare conditiilor normale de munca, contributia individuala de asigurari sociale (10,5%)
Contributia de asigurari sociale nu se datoreaza de catre persoanele fizice care sunt asigurate ale sistemului public de pensii sau de catre cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
- cota individuala, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate de 5,5%.




de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributiicoteasigurari socialeOG nr. 125/20121 iulie 2012


Data aparitiei: 08 Noiembrie 2012

Votati articolul "Plata contributiilor sociale dupa cele mai noi modificari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X