email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Renovare spatiu detinut prin comodat. Cheltuieli deductibile

comodatcomert cu amanuntulOMFP 3055/2009Legea 287/2009


Analizam mai jos cazul unei societati comerciale care face comert cu amanuntul si care dispune de sediu in baza unui contract de comodat. Vom vedea ce clauze vor fi prinse in contractul de comodat astfel ca la un control sa fie justficata tratarea cheltuielilor aferente renovarii drept cheltuieli deductibile.


Solutia consultantului:

Consideram ca este dreptul societatii sa decida efectuarea acestor cheltuieli, cuprinzand o clauza in contractul de comodat, avand in vedere prevederea de la art. 2151 coroborat cu art. 2144 din Codul civil, adoptat prin Legea 287/2009.
 
Din punctul de vedere al deducerii cheltuielii, aceasta trebuie inteleasa conform regulii generale de deducere a oricarei cheltuieli, respectiv identificarea scopului realizarii de venituri impozabile, conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal. Astfel, cheltuielile sunt deductibile daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri.
 
In mod similar, si TVA de la aceste achizitii poate fi dedusa daca achizitiile sunt utilizate in scopul realizarii de activitati economice, taxabile din punctul de vedere al TVA, conform art. 145 din Codul fiscal.
 
Insa, tratamentul definitoriu din acest caz este identificarea situatiei de inregistrare a unei cheltuieli aferente perioadei sau a unei modernizari ce se va amortiza pe perioada de detinere a cladirii.

Potrivit art. 111 alin. (2) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, regimul cheltuielilor ulterioare, in legatura cu active imobilizate este acelasi si pentru activele detinute prin comodat/inchiriere/locatie de gestiune cu cel al activelor detinute in proprietate.
 
Practic si pentru activele detinute prin comodat/inchiriere/locatie de gestiune, eventualele modernizari sau numai cheltuielile cu acestea, se inregistreaza in evidenta contabila utilizand acelasi conturi ca si pentru activele din proprietatea societatii, respectand aceleasi reglementari contabile.
 
Conform pct. 107 din OMFP 3055/2009, o modernizare se considera realizata, numai daca sunt inregistrate cumulativ doua conditii:
a) se realizeaza o imbunatatire a parametrilor tehnici initiali;
b) se estimeaza rezultate economice imbunatatite fata de cele initiale, fie prin eventuale preturi de vanzare mai mari, fie prin reducerea de costuri, cum ar fi costurile cu intretinerea.
 
Daca nu sunt indeplinite aceste conditii, sumele sunt considerate cheltuieli ale perioadei.
 
Astfel, noi consideram ca daca se inregistreaza o modernizare, aveti obligatia sa notificati proprietarul pentru recalculul taxelor locale. Modernizarea se amortizeaza pe perioada de detinere a cladirii, conform art. 24 conform art. 24 alin. (11) lit. c) din Codul fiscal.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
comodatcomert cu amanuntulOMFP 3055/2009Legea 287/2009


Data aparitiei: 26 Noiembrie 2012

Votati articolul "Renovare spatiu detinut prin comodat. Cheltuieli deductibile":
Rating:

Nota: 3.4 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X