email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in contabilitate a vanzarii-cumpararii unui teren forestier

inregistrare contabilitateO.M.F.P. nr. 1.032/2011fondul de mediuvanzare-cumparareteren forestier


Societatea X a achizitionat de la o persoana fizica 100 ha de padure, denumita in contractul de vanzare cumparare teren cu vegetatie forestiera, pentru suma de 500.000 lei. Societatea X vinde ulterior cele 100 ha societatii Y.  Vom vedea in ce masura este corect ca la vanzarea ulterioara societatea X sa factureze separat teren si separat padurea si care este regimul TVA in cazul vanzarii in varianta prezentata atat la vanzarea terenului, cat si a padurii. In plus, vom stabili daca la vanzarea padurii este nevoita societatea X sa constiuie si sa contribuie la fondul de mediu.

In cazul vanzarii unui teren forestier sau cu vegetatie forestiera trebuie respectate mai multe conditii.

1.    Transferul proprietatii de la societatea X la Y se face doar dupa ce se verifica la ocolul silvic de care apartine terenul daca in plan cadastral acesta se incadreaza in prevederile Legii nr. 46/2008 prin care statul are drept de preemptiune asupra terenurilor forestiere sau cu vegetatie forestiera. In cazul interesului statului, acesta evalueaza terenul si masa lemnoasa si depune o oferta de achizitionare. Proprietarul, in speta societatea X nu poate vinde catre o alta persoana la un pret mai mic decat cel oferit de stat, altfel tranzactia incheiata poate fi anulata.

2.    In cazul in care societatea X a devenit proprietara de teren cu vegetatie forestiera, calitatea acestuia nu se poate schimba fara acordul autoritatii silvice de care apartine in teren forestier, altfel nu poate valorifica materia lemnoasa, padurea. Pentru a vinde mai departe terenul este necesara o evaluare a pretului terenului precum si a masei lemnoase existente pe acesta, facturarea facandu-se in functie de titulatura de incadrare a terenulu la cadastru: teren cu vegetatie forestiera sau teren forestier. Facturarea separata se poate face doar pentru vanzarea masei lemnoase pe picior, cu regim de exploatare pana la sfarsitul anului respectiv.

3.    Terenul cu vegetatie forestiera are urmatoarea definire: vegetatie forestiera din afara - vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier national, fondul forestier national care nu imdeplineste unul sau mai multe criterii de definire a padurii, fiind alcatuita din urmatoarele categorii:
a)    plantatiile cu specii forestiere  de pe terenuri agricole;
b)    vegetatia forestiera de pe pasuni cu consistenta mai mica de 0,4;
c)    fanetele impadurite;
d)    plantatiile cu specii forestiere si arborii din zonele de protectie a lucrarilor hidrotehnice si de imbunatatiri funciare;
e)    arborii situati de-a lungul cursurilor de apa si canalelor;
f)    zonele verzi din intravilan, altele decat celedefinite ca paduri;
g)    parcurile dendrologice si arboretumurile, altele decat cele cuprinse in paduri;
h)    aliniamentele de arbori situate de-a lungul cailor de transport si comunicatie.

4.    Baza legala pentru facturarea masei lemnoase pe picior, conform art. 24 din Codul silvic:
(1) In cazul vegetatiei forestiere din afara fondului forestier si a altor terenuri, proprietarul poate opta pentru includerea lor in fondul forestier, situatie in care se intocmeste amenajament silvic in conditiile Codului silvic.

(2) Schimbarea destinatiei terenurilor prevazute la alin (1) se aproba prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
Conform art. 45:
(1) Administratorul padurilor proprietate publica a statului ia masuri de lichidare a enclavelor si de corectare a perimetrului padurilor prin schimburi si/sau cumparari de terenuri in numele statului, pe baza de acte autentice.

(2) Terenurile care fac obiectul schimbului dobandesc situatia juridica si destinatia terenurilor pe care le schimba.

(3) Metodologia de achizitionare prin cumparare, schimb sau donatie de catre stat, prin Regia Nationala a Padurilor - Romsilva si ceilalti administratori ai terenurilor ce pot fi incluse in fondul forestier proprietate publica a statului, se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

5.    Pentru regimul de TVA, datorita faptului ca incadrarea terenului este de teren cu drept de scutire optional conform art. 141 (3) Cod fiscal si nu se incadreaza in categoria unui teren construibil, depinde de provenienta acestuia, daca este cumparat de societatea X fara TVA sau cu TVA.

6.    In cazul fondului de mediu, Ministerul Mediului a aprobat prin O.M.F.P. nr. 1.032/2011 metodologia de calcul a contributiilor si taxelor pe care contribuabilii trebuie sa le declare si sa le plateasca. Administratorii, respectiv proprietarii de paduri care realizeaza venituri din vanzarea masei lemnoase si/sau a materialelor lemnoase, cu exceptia lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitei si puietilor, au obligatia de a calcula si de a plati la Fondul pentru mediu o contributie de 2% din valoarea de vanzare a acestora.

Baza de calcul la care se aplica contributia de 2% la Fondul pentru mediu reprezinta valoarea de vanzare a masei lemnoase si/sau a materialelor lemnoase obtinute, cu exceptia lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitei si puietilor, exclusiv taxa pe valoarea adaugata. Contributia se declara si se plateste lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care administratorul, respectiv proprietarul padurii a vandut masa lemnoasa si/sau materialele lemnoase obtinute.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrare contabilitateO.M.F.P. nr. 1.032/2011fondul de mediuvanzare-cumparareteren forestier


Data aparitiei: 27 Noiembrie 2012

Votati articolul "Inregistrarea in contabilitate a vanzarii-cumpararii unui teren forestier":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X