email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul contabil si fiscal al scoaterii din evidenta a datoriilor

scoaterea din evidenta a datoriilorOMFP 2861/2009inregistrari contabilecontul 462


Va prezentam mai jos monografia contabila pe care o intocmim la scoaterea din evidenta din contul 462 - creditori diversi, sume platite in plus, dar care nu s-au regasit la inventarierea de sfarsit de an prin confirmarea extraselor de cont la cei care au platit in plus (sumele sunt din 2010-2011).


Solutia consultantului:

La punctul 28 alin. (1) din NORMELE din 9 octombrie 2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP 2861/2009 se arata:

"(1) Creantele si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica în totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii."
 
La punctul 187 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 se prevede:

"La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora."
 
Conform Noului Cod Civil , termenul general de prescriptie este de 3 ani, asa cum este prevazut la art. 2517.

Ca urmare, scoaterea din evidente a datoriilor din contul 462 se face dupa expirarea perioadei de prescriptie, in urma inventarierii, printr-o decizie a administratorului unitatii, pe baza propunerilor comisiei de inventariere, cu avizul conducatorului compartimentului financiar-contabil si juridic, dar  trebuie sa facuta dovada ca ati intreprins toate demersurile pentru decontarea lor.  Acest lucru presupune, pe linga confirmarile de solduri efectuate cu partenerii respectivi, si o coprespondenta purtata cu acestia din care sa rezulte ca dvs ii instiintati de existenta acestor sume, prezentindu-le date concrete despre incasarea acelor sume, respectiv numarul si data documentului de incasare si, eventual, o copie de pe extrasul dvs de cont bancar doar cu operatiunile respective.
 
Daca, totusi, administratorul doreste scoaterea sumelor din evidenta inainte de expirarea termenului de prescriptie, va trebui sa procedati la inventarierea acestora, la trimiterea confirmarilor de sold la parteneri, comisia de inventariere sa propuna administratoruluii scoaterea din evidenta si administratorul sa intocmeasca decizia pentru scoaterea acestora din contabilitate.
 
Scoaterea din evidenta contabila a datoriilor se face utilizind contul 7588, asa cum este prevazut la functiunea contului 758:

"In creditul contului 758 "Alte venituri din exploatare" se inregistreaza:
- sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentind datorii fata de furnizori, creditori diversi, actionari/asociati (401, 404, 462, 455, 457 si alte conturi în care urmeaza sa se evidentieze sumele respective);"

Articolul contabil este urmatorul:
462 = 7588 - cu valoarea sumelor scoase din evidenta.
 
Din punct de vedere fiscal, contul 7588 este impozabil, deoarece scoaterea din evidenta a datoriilor nu face parte din categoria veniturilor neimpozabile expres mentioante la art. 20 din Codul fiscal .
 
Alte reglementari legale:

- punctul 43 din NORMELE din 9 octombrie 2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP 2861/2009.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
scoaterea din evidenta a datoriilorOMFP 2861/2009inregistrari contabilecontul 462


Data aparitiei: 29 Noiembrie 2012

Votati articolul "Tratamentul contabil si fiscal al scoaterii din evidenta a datoriilor":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X