email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formular 601: Cererea de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale

Formular 601incetare plata CASdecizie impunereasigurari socialecontributii


In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 798/28.11.2012, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.714/2012 pentru aprobarea procedurii de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale, precum si a unor formulare.

Prin ordinul mentionat mai sus, s-au aprobat:

- Anexa 1a) 601 - Cerere de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale, cod 14.13.04.03;

- Anexa 1b) - Notificare, cod 14.13.07.04 ;

- Anexa 2 - Procedura de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale.

Prezentam mai jos principalele aspecte procedurale privind incetarea obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale.

Obligatie  

Urmatoarele persoane au calitatea de contribuabili la la sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, respectiv:

- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;

- membrii intreprinderii familiale;

- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;

- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;

- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.

Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) - c), pct. II, III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, precum si cele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute mai sus.

Completare si depunere

In situatia in care, contribuabilii nu se mai incadreaza in niciuna dintre situatiile prevazute mai sus, sau se afla in situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) - c), pct. II, III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt asigurati in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii sau au calitatea de pensionari, vor depune la organul fiscal competent, o cerere de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale, in vederea scoaterii din evidenta fiscala, formular 601 "Cerere de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale"

Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde contribuabilul isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu.

Cererea se completeaza in doua exemplare, originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia. Cererea se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, impreuna cu documentele justificative care atesta dreptul contribuabilului de a solicita incetarea obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale. Data depunerii cererii este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.

Contribuabilul trebuie sa bifeze in formularul 601, capitolul II "Date privind incetarea incadrarii in categoriile de contribuabili la sistemul public de pensii", situatia de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale in care se incadreaza si sa anexeze documentele justificative care atesta situtia declarata.

Documentele justificative care atesta incetarea obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale sunt, dupa caz, urmatoarele:

a) copie de pe certificatul de radiere eliberat de Oficiul Registrului Comertului - in cazul intreprinzatorului titular al unei intreprinderi individuale sau al persoanei fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;

b) copie de pe certificatul de radiere sau copie de pe certificatul constatator, dupa caz, eliberat de Oficiul Registrului Comertului, in cazul persoanei fizice, membru al unei intreprinderi familiale;

c) copie de pe formularul 070 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere", inregistrat la organul fiscal competent, prin care s-a solicitat incetarea activitatii, conform legii - in cazul unei persoane care exercita profesii libere sau activitati reglementate prin legi speciale;

d) copie de pe documentele din care rezulta incetarea activitatii, cum ar fi declaratia de venit estimat, inregistrata la organul fiscal competent, conform legii - in cazul unei persoane care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;

e) copie de pe contractul individual de munca sau adeverinta eliberata de angajator, dupa caz - in cazul unei persoane care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldat/gradat voluntar;

f) copie de pe ordinul de numire in functie - in cazul in care persoana este functionar public;

g) adeverinta eliberata de angajator - in cazul in care persoana este cadru militar in activitate, soldat/gradat voluntar, politist sau functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

h) copie de pe actul de numire in functie, in cazul unei persoane care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, ale carei drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile legii, cu cele ale persoanelor prevazute la lit. e) - g);

i) copie de pe documentul care atesta calitatea de membru cooperator dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale carui drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile legii, cu cele ale persoanelor prevazute la lit. e) - g);

j) adeverinta eliberata de institutiile care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj - in cazul unei persoane care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii (somer);

k) adeverinta eliberata de institutiile platitoare - in cazul in care persoana este cadru militar trecut in rezerva, politist sau functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale carui raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii;

l) adeverinta eliberata de institutia in a carei evidenta contribuabilul figureaza ca are calitatea de asigurat  sau orice alt document care atesta calitatea de persoana asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii;

m) copie de pe decizia de pensionare  - in cazul unei persoane care are calitatea de pensionar.

Documentele se prezinta in copie si original. Copia se certifica de organul fiscal "conform cu originalul", iar originalul se restituie contribuabilului. in situatia depunerii cererii prin posta, documentele se vor anexa in copie legalizata.

Cererea impreuna cu documentele anexate se analizeaza de organul fiscal competent. in situatia in care, din documentele prezentate se constata ca, respectivul contribuabil nu indeplineste conditiile legale pentru a fi scos din evidenta ca platitor de contributii de asigurari sociale, organul fiscal competent respinge cererea. Organul fiscal competent comunica contribuabilului, potrivit legii, respingerea motivata a cererii.

In situatia in care se constata ca documentatia depusa este incompleta, prin notificare se instiinteaza contribuabilul cu privire la necesitatea completarii documentelor, conform legii. Notificarea se comunica contribuabilului, in conformitate cu prevederile art.44 din Codul de Procedura Fiscala. in cazul in care, in termen de 15 zile de la data comunicarii notificarii, contribuabilul nu se prezinta la organul fiscal competent in vederea clarificarii situatiei, cererea se respinge.

Important! Contributia de asigurari sociale se datoreaza inclusiv pentru luna in cursul careia contribuabilul a indeplinit conditiile de scoatere din evidenta ca platitor de contributii de asigurari sociale.

Pentru cererile care au fost admise se emite o noua decizie de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale, formular 610, in care se stabileste contributia la nivel "0" pentru lunile urmatoare din anul fiscal in curs, celei in care contribuabilul a indeplinit conditia de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale.

Decizia de impunere se emite in doua exemplare, se avizeaza de conducatorul compartimentului de specialitate, se aproba de conducatorul organului fiscal si se comunica contribuabilului in conformitate cu art. 44 din Codul de Procedura Fiscala.

Alte precizari

Pentru modificarea venitului asigurat in anul 2012, contribuabilii preluati de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala de la Casa Nationala de Pensii Publice depun formularul 600 "Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii", aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.  874/2012, avand bifata casuta "Declaratie rectificativa". In acest caz, organul fiscal va emite o noua decizie de impunere, formular 610, avand completata coloana referitoare la decizia curenta cu venitul baza de calcul, respectiv contributia de asigurari sociale aferenta, precum si coloana referitoare la decizia anterioara cu informatiile existente in evidenta fiscala, astfel cum au fost preluate de la Casa Nationala de Pensii Publice.

Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formular 601incetare plata CASdecizie impunereasigurari socialecontributii


Data aparitiei: 04 Decembrie 2012

Votati articolul "Formular 601: Cererea de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X