email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila privind achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi si second hand

monografie contabilaachizitii intracomunitaremijloace de transportsecond-handO.M.F.P. nr 3.055/2009


Achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi si second hand ridica numeroase probleme din punctul de vedere al TVA, iar inregistrarile contabile si obligatiile declarative difera foarte mult in aceasta arie.

Din punct de vedere contabil, un mijloc de transport se inregistreaza in functie de destinatia lui in activitatea companiei, iar cazurile cele mai frecvente sunt:
Poate fi utilizat in derularea operationala, caz in care se va inregistra ca mijloc fix prin utilizarea contului 2133 "Mijloace de transport" si se amortizeaza pe durata normala de functionare prin utilizarea contului 2813 "Amortizarea mijloacelor de transport".

Conform prevederilor contabile in vigoare (O.M.F.P. nr 3.055/2009) imobilizarile corporale reprezinta active care:
a)    sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
b)    sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
    
Inregistrare contabila:

                 2133            =                             404
"Mijloace de transport"        "Furnizori de imobilizari"

Poate fi achizitionat in scopul revanzarii, caz in care se va inregistra ca stoc prin utilizarea contului 371 "Marfuri" si se va descarca din patrimoniu la momentul vanzarii.

Inregistrare contabila:

371                      =                    401
"Marfuri"                "Furnizori"

Din punct de vedere al impozitului pe profit, un mijloc fix reprezinta orice imobilizare corporala, care este detinuta pentru a fi utilizata in productia sau livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriata tertilor sau in scopuri administrative, daca are o durata normala de utilizare mai mare de un an si o valoare mai mare decat limita stabilita prin H.G.
Mijloc fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a)    este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b)    are o valoare fiscala mai mare decat limita stabilita prin H.G., la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c)    are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune. Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.

Inregistrare contabila:

6811                                            =                                          2813
"Cheltuieli de exploatare                               "Amortizarea instalatiilor, mijloacelor
  privind amortizarea imobilizarilor"             de transport, animalelor si plantatiilor"                                                            
            

Din punct de vedere al TVA

Pentru o imagine clara a situatiei comertului cu mijloace de transport dupa data aderarii, vom prezenta in cele ce urmeaza detalii privind importul si achizitia intracomunitara a acestor bunuri.

Importul de mijloace de transport. Importul inseamna numai intrarea in Romania de mijloace de transport din tari terte, respectiv care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Ne referim in principal la bunurile care sunt cumparate si transportate din aceste tari terte in Romania.
1.    Daca importul este realizat de orice persoana care nu este inregistrata in scopuri de TVA (persoana fizica, orice alta societate comerciala, institutie publica, ONG, alte entitati): conform prevederilor Codului fiscal TVA se plateste efectiv in vama.
2.    Daca importul este realizat de o persoana inregistrata in scopuri de TVA, tratamentul fiscal este acelasi, taxa se plateste efectiv in vama.

Concluzie:

 Indiferent de statutul persoanei care face un import de mijloace de transport, fie ca sunt noi sau vechi, TVA se datoreaza si se plateste efectiv in vama.

Achizitia intracomunitara de mijloace de transport

Achizitie intracomunitara (AIC) reprezinta intrarea in Romania de mijloace de transport care provin din state membre ale Uniunii Europene. Ne referim in principal la cumpararile de astfel de bunuri care sunt apoi transportate din alt stat membru in Romania.
Tratamentul fiscal difera foarte mult fata de importul de mijloace de transport si este reglementat de Titlul VI al Codului fiscal care transpune prevederile Directivei nr. 112/2006/CE. De subliniat ca reglementarile referitoare la AIC de mijloace de transport  sunt obligatorii pentru toate statele membre si acestea nu pot fi modificate unilateral de un stat membru, deoarece ar insemna o incalcare a Tratatului de aderare.

In primul rand se face o diferentiere intre mijloacele de transport noi si mijloacele de transport vechi in functie de criteriile prevazute la art. 1251 alin. (3) din Codul fiscal.
In sensul TVA prin mijloace de transport noi se intelege:

-    in cazul  vehiculelor terestre care au un motor a carui capacitate depaseste 48 cm3 sau a caror putere depaseste 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri (...) sa nu fi fost livrate cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
-    in cazul aeronavelor a caror greutate la decolare depaseste 1.550 kg, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu exceptia aeronavelor folosite pe liniile aeriene care opereaza cu plata, in principal, pe rute internationale,  sa nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore;
-    in cazul navelor  care depasesc 7,5 m lungime, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu exceptia navelor maritime folosite pentru navigatie in apele internationale si care transporta calatori cu plata sau pentru desfasurarea de activitati comerciale, industriale sau de pescuit ori pentru operatiuni de salvare sau asistenta in larg ori pentru pescuitul de coasta,  sa nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilaachizitii intracomunitaremijloace de transportsecond-handO.M.F.P. nr 3.055/2009


Data aparitiei: 05 Decembrie 2012

Votati articolul "Monografie contabila privind achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi si second hand":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X