email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incheierea contractelor civile. Limitari speciale

contracte civileLegea nr. 8/1996codul fiscalcontracte comercialeprestari servicii


Vom stabili mai jos in ce masura o companie cu activitate de productie de film poate incheia cu persoane fizice (nu PFA) contracte civile de prestari servicii (de exemplu, pentru producator executiv) si daca exista limitari speciale sau conditii anume de indeplinit.

Solutia consultantului:

Daca anterior intrarii in vigoarea a noului Cod civil la data de 1 octombrie 2011 se putea face o diferentiere intre contractele comerciale si contr actele civile, putand astfel deosebi contractele ocazionale, intamplatoare de cele repetitive generatoare de fapte de comert, de la acea data, Codul comercial a fost abrogat, inchierea contractelor civile facandu-se in prezent in temeiul Codului civil.

Potrivit art. VII din OUG 79/2011 pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a Legii 287/2009 privind Codul civil, la data intrarii in vigoare a Legii 287/2009 privind Codul civil, republicata, sintagma "contract comercial" sau "contracte comerciale" se inl ocuieste cu sintagma "contract civil" sau, dupa caz, "contracte civile", iar sintagma "contracte sau acte de comert", cu termenul "contracte".

In conditiile Codului fiscal, contractele incheiate in baza Codului civil genereaza venituri tratate fiscal drept venituri din activitati independente. Legislatia fiscala permite persoanelor care incheie contracte civile sa opteze pentru impunerea finala stabilita in cota de 16% aplicata la venitul brut negociat in contract.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente de natura celor mentionate la art. 52 din Codul fiscal, cum este si cazul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil mentionate la art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, vor fi exceptate de la obligatia conducerii contabilitatii in partida simpla pentru veniturile din activitati indep endente realizate, in situatia optiunii pentru impunerea veniturilor potrivit prevederilor art. 52 indice 1 din Codul fiscal.

Prevederea se regaseste la pct. 64 indice 1 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 52 din Codul fiscal, astfel cum au fost modificate prin H.G. nr. 50/2012. Nu trebuie insa ignorat dreptul pe care il are administratia fiscala de a reconsidera orice activitate ca activitate dependenta, alta decat profesiile libere sau drepturile de autor, daca poate fi demonstrata de catre adminitratia fiscala, la momentul unei inspectii fiscale, indeplinirea criteriile de reconsiderare introduse in 2010 in cadrul art. 7 din Codul fiscal.

Art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal enumera o serie de criterii care daca cel putin unul este indeplinit, activitatea poate fi reconsiderata ca activitate, iar impozitul pe salarii si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de platitorul si beneficiarul de venit. Precizam drepturi le de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal.

Este necesar ca activitatea concreta desfasurata de persoana fizica ce urmeaza a indeplini sarcinile de producator executiv sa fie analizata, spre exemplu, trebuie analizat daca persoana fizica respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lu cru, creandu-se prezumtii legale cu privire la dependenta, asa cum trebuie analizate si celelate criterii enumerate la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal. In masura in care cel putin unul dintre criteriile enumerate la art. 7 alin. (1) pct. 2.1. din Codul fiscal este indeplinit, va recomandam ori evitarea indeplinirii acestora prin crearea premiselor de independenta a activitatii, ori modificarea raporturilor contractuale catre incheierea de contracte individuale de munca.

La momentul incheierii contractului va trebui de asemenea sa aveti in vedere prevederile Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Intrucat operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale constituie obiect al dreptului de autor, fiind opere originale de cre atie intelectuala in domeniul artistic, este posibila inchierea de contracte de cesiune a dreptului de autor in conditiile Legii 8/1996, cu regizorul sau realizatorul, autorul adaptarii, autorul scenariului, autorul dialogului, autorul muzicii special create pentru opera audiovizuala si autorul grafic pentru operele de animatie sau al secventelor de animatie, cand acestea din urma reprezinta o parte importanta a operei, acestia fiind considerati autori ai operei audiovizuale, in conditiile prevazute la art. 5 din Legea nr. 8/1996.




de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte civileLegea nr. 8/1996codul fiscalcontracte comercialeprestari servicii


Data aparitiei: 07 Decembrie 2012

Votati articolul "Incheierea contractelor civile. Limitari speciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X