email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila. Clienti neincasati

monografie contabilaclienti neincasatiOMFP 3055/2007provizioane


Va prezentam mai jos modul in care vom intocmi monografia contabila daca la sfarsitului anului societatea are clienti neincasati de o perioada mai mare de 270 de zile. Discutam aici si de clienti din anul 2006 si de scoaterea din evidenta contabila. Vom vedea in ce masura e necesara constituirea provizioanelor si daca provizionul se va recupera lunar in cazul clientilor in valuta.

Solutia consultantului:

1) Clienti neincasati intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei
 Potrivit art. 22 alin. (1) lit. c) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt deductibile provizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
  2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
  3. nu sunt garantate de alta persoana;
  4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
  5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;
 
In acest sens, pct. 53 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, creantele asupra clientilor reprezinta sumele datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri etc. vandute, lucrari executate si servicii prestate, pe baza de facturi, inregistrate dupa 1 ianuarie 2004 si neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei. Valoarea provizioanelor pentru creantele asupra clientilor este luata in considerare la determinarea profitului impozabil in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori. Procentele prevazute la art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal , aplicate asupra creantelor inregistrate incepand cu anii fiscali 2004, 2005 si, respectiv, 2006, nu se recalculeaza.
 
Astfel, societatea poate constitui un provizion deductibil fiscal in limita a 30% din valoarea creantei daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal , mai sus redate.
 
Inregistrare provizion:
4118"Clienti incerti sau in litigiu" =          4111"Clienti"
6814 "Cheltuieli de exploatare             = 491 "Ajustari pentru deprecierea
privind  ajustarile pentru deprecierea        creantelor-clienti"
activelor circulante"   
 
2) Clienti neincasati din anul 2006
In conformitate cu prevederile pct. 187 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene, la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora. Astfel, creantele si datoriile se pot scoate din evidenta daca termenele de incasare/plata sunt prescrise, dupa ce au fost intreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora. Potrivit prevederilor Codului de procedura civila , dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.
 
Potrivit dispozitiilor OMFP 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, exista obligativitatea inventarierii elementelor de activ si de pasiv, cel putin o data pe an, de catre fiecare societate. Inventarierea anuala a elementelor de activ si de pasiv se face, de regula, cu ocazia incheierii exercitiului financiar, avandu-se in vedere si specificul activitatii desfasurate.
 
Creantele si obligatiile in legatura cu tertii sunt inventariate, verificate si confirmate pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor respective, conform "Extrasului de cont" cod 14-6-3, prezentat ca model in anexele la normele metodologice sau pe baza punctajelor reciproce scrise. Este obligatorie efectuarea punctajului si transmiterea confirmarilor reciproce.
 
Din punct de vedere contabil, potrivit dispozitiilor OMFP 3055/2007 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Comunitatii Europene, cu modificarile ulterioare, creantele incerte se inregistreaza distinct in evidenta contabila. Atunci cand se constata ca sunt probleme de respectare a clauzelor contractuale se constituie provizioane pentru deprecierea creantelor.
 
Din punct de vedere fiscal, potrivit art 21 alin (4) lit o din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil:
"pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in alte situatii decat cele prevazute la art. 21 alin. (2) lit. n). In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz".
 
Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta ca in cazul scoaterii din evidenta a creantelor neincasate, cheltuielile respective sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil, cu exceptia a 2 situatii:
1) art 22 lit c) din Codul fiscal  
2) art 21 lit n) din Codul fiscal :
   a. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
   b. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic
   c.debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul. (Dificultatile financiare majore care afecteaza intregul patrimoniu al debitorului sunt cele care rezulta din situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi).
 
Astfel, in baza propunerilor comisiei de inventariere, cu avizul conducatorului compartimentului financiar-contabil si al conducatorului compartimentului juridic, administratorul societatii poate decide scaderea din evidenta a creantelor prescrise.
 
Inregistrare contabila:
4118 "Clienti incerti sau in litigiu"= 4111 "Clienti"
654"Pierderi din creante si debitori diversi" =4118 "Clienti incerti sau in litigiu"
 
3) La pct.186 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , se precizeaza ca la finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
 
Potrivit prevederilor pct. 232 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , provizioanele trebuie revizuite la data fiecarui bilant si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta. In cazul in care pentru stingerea unei obligatii nu mai este probabila o iesire de resurse, provizionul trebuie anulat prin reluare la venituri.
 
Provizioanele vor fi utilizate numai pentru scopul pentru care au fost initial recunoscute.
 
Provizioanele se evalueaza inaintea determinarii impozitului pe profit, tratamentul fiscal al acestora fiind cel prevazut de legislatia fiscala.  Potrivit prevederilor pct. 53 din Normele de aplicare a Codului fiscal , in cazul creantelor in valuta, provizionul este deductibil la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora.
Astfel, creantele se evalueaza lunar, iar provizionul se va evalua inaintea determinarii impozitului pe profit, tratamentul fiscal va fi cel utilizat la constituire.
 
4) Potrivit prevederilor pct. 53 din Normele de aplicare a Codului fiscal, diminuarea sau anularea provizioanelor se efectueaza prin trecerea acestora pe venituri in cazul incasarii creantei, proportional cu valoarea incasata sau inregistrarea acesteia pe cheltuieli.
 
Cheltuielile reprezentand pierderile din creantele incerte sau in litigiu neincasate, inregistrate cu ocazia scoaterii din evidenta a acestora, sunt deductibile pentru partea acoperita de provizionul constituit potrivit art. 22 din Codul fiscal .
 
Potrivit art. 20 lit. c) din Codul fiscal veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil Potrivit prevederilor art 22 alin (5) din Codul fiscal, reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa se include in veniturile impozabile, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv. Prevederile prezentului alineat nu se aplica daca un alt contribuabil preia un provizion sau o rezerva in legatura cu o divizare sau fuziune, reglementarile acestui articol aplicandu-se in continuare acelui provizion sau rezerva.
 
In concluzie, daca cheltuiala cu provizionul constituit, a fost deductibila in proportie de 30% si veniturile vor fi impozabile 30%, iar diferenta de 70% va fi venit neimpozabil la determinarea profitului impozabil.

Inregistrare contabila:
491                      =                7814                     Venituri din ajustari          
 "Ajustari pentru deprecierea                pentru deprecierea activelor circulante"  
creantelor-clienti"


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilaclienti neincasatiOMFP 3055/2007provizioane


Data aparitiei: 07 Decembrie 2012

Votati articolul "Monografie contabila. Clienti neincasati":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X