email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal in bataia modificarilor. Retrospectiva 2012

Modificare codul fiscallegea nr. 571/2003regim antrepozitareautorizatie antrepozit fiscal


Codul fiscal a cunoscut anul acesta cel mai multe modificari, fiind supus, pe ultima suta de metri, unei posibile noi schimbari odata cu proiectul de ordonanta de urgenta publicat la 12 decembrie a.c. de Ministerul Finantelor Publice, proiect care vizeaza modificarea regimului de antrepozitare.

Inca din luna mai, odata cu data de 8, au fost schimbate dispozitiile cu privire la modul ce calcul al contributiei la sanatate astfel incat baza de calcul pentru pensiile care depasesc 740 lei sa fie numai veniturile care sunt mai mari decat suma amintita. Aceasta modificare a fost adusa de OUG nr. 15/2012.

Odata cu publicarea la 7 iunie a OUG nr. 24/2012, a fost majorat plafonul de TVA de la 35.000 de euro la 65.000 de euro, intrand in vigoare de la 1 iulie a.c.

Din acel moment, pentru persoanele impozabile nou-infiintate care incep o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire nu se mai determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului.

Plafonul de scutire in cazul solicitarii scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA formulate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA este plafonul de scutire pentru anul in curs, respectiv 220.000 de lei, acesta nu se mai calculeaza proportional cu perioada scursa de la inceputul anului pana la data solicitarii.

In cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica si care nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive, dar nu este in situatia de a fi declarata inactiva sau nu a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul comertului organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane impozabile in scopuri de TVA din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa.

Forma Codului fiscal s-a modificat din nou odata cu publicarea OG nr. 15/2012 in Monitorul Oficial nr. 621, fiind aduse urmatoarele modificari semnificative:

Art. 52 Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente

Art. 52 alin. (1) lit. b) se modifica:
Venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent. Fac exceptie veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care
desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.

Art. 52 dupa alin. (3) se introduce un nou alin. (4) cu urmatorul cuprins:

Platitorii de venituri prevazuti la alin. (1) nu au obligatia calcularii, retinerii la sursa si virarii impozitului reprezentand plata anticipata din veniturile platite daca efectueaza plati catre:

a) asocierile fara personalitate juridica, cat si persoanele juridice care conduc contabilitate in partida simpla si pentru care plata impozitului pe venit se face de catre fiecare asociat, pentru venitul sau propriu;

b) persoanele fizice, platile efectuate de platitorii de venituri de la alin. (1) reprezentand venituri realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul afacerii.

Se aplica incepand cu data de 1 septembrie 2012

* O.G. nr.15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, a fost publicat in M.O. nr. 621 din 29 august 2012

La 6 septembrie, OUG nr. 47 a modificat regimul de eliberare a autorizatiei de antrepozit fiscal, iar la 18 octombrie a fost publicata in Monitor Legea nr. 177/2012 care a adus unele modificari in ce priveste plata impozitului pe profit.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Modificare codul fiscallegea nr. 571/2003regim antrepozitareautorizatie antrepozit fiscal


Data aparitiei: 12 Decembrie 2012

Votati articolul "Codul fiscal in bataia modificarilor. Retrospectiva 2012":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X