email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aprobarea Reglementarilor contabile: Dispozitii generale privind tinerea contabilitatii in partida simpla

Contabilitate in partida simplapersoanele impozabilesituatii financiare anualedispozitii generale


Va prezentam mai jos dispozitiile generale privind tinerea contabilitatii in partida simpla asa cum au fost redate in proiectul de ordin pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.

1. In sensul prezentelor reglementari, contabilitatea in partida simpla reprezinta ansamblul registrelor si documentelor financiar - contabile, legal reglementate, care servesc la evidentierea in contabilitate, in mod cronologic si sistematic, a operatiunilor economico - financiare consemnate in documentele justificative.

2. Persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla pot utiliza toate formularele financiar - contabile prevazute in prezentele reglementari sau numai o parte dintre acestea, in functie de elementele specifice activitatii desfasurate.

3. in functie de necesitati, persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla pot utiliza si alte formulare financiar - contabile prevazute in normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar - contabile, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu completarile ulterioare. in acest caz, elementele referitoare  la conturi, debit, credit, semnaturi de aprobare, avizare, precum si alte elemente similare, nu se completeaza.

4. Formularele financiar - contabile pot fi adaptate in functie de specificul si necesitatile persoanelor care conduc contabilitatea in partida simpla, cu conditia respectarii continutului minimal de informatii si a normelor metodologice de intocmire si utilizare a acestora.

5. Formularele financiar - contabile pot fi pretiparite sau editate cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor.

6. In conditiile utilizarii sistemelor informatice, este necesar sa fie respectate criteriile minimale privind programele informatice utilizate in domeniul financiar - contabil, prevazute de normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar - contabile, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu completarile ulterioare.

7. Factura se intocmeste, se utilizeaza, se corecteaza, se reconstituie (in cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii) si se arhiveaza in conformitate cu prevederile Titlului VI „Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal.

8. Persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla au obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor patrimoniale la inceputul activitatii, cel putin o data pe an, la incetarea activitatii, precum si in alte situatii prevazute de lege.

9. Inventarierea cuprinde toate elementele patrimoniale care contribuie la desfasurarea activitatii persoanei care conduce contabilitatea in partida simpla si se face cu respectarea normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2861/2009.

10. In sensul prezentelor reglementari, elementele patrimoniale sunt bunurile si drepturile care contribuie la desfasurarea activitatii persoanei care conduce contabilitatea in partida simpla. Acestea cuprind: imobilizari corporale (mijloace fixe), stocuri si imobilizari necorporale respectiv programe informatice, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare.

11. Persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.

12. Persoanele impozabile din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata aplica in mod corespunzator prevederile titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contabilitate in partida simplapersoanele impozabilesituatii financiare anualedispozitii generale


Data aparitiei: 19 Decembrie 2012

Votati articolul "Aprobarea Reglementarilor contabile: Dispozitii generale privind tinerea contabilitatii in partida simpla":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X