email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA. Ce contributii datoreaza de la 1 iulie 2012?

contributiiPFAservicii contabilitateimpozitasigurari sociale


Analizam mai jos cazul unui PFA infiintat pentru servicii de contabilitate, angajat totodata cu  norma intreaga la o companie particulara. Vom stabili astfel daca, potrivit noilor modificari valabile de la 1 iulie, se mai declara si plateste contributia de 5.5%. Se face mentiunea ca in acest an PFA-ul in cauza a inchiriat si un apartament pentru care a platit la administratia financiara impozit pe venit din chirii,16%. Pana la 30.06.12 nu s-a platit procentul de 5.5%, astfel ca vom stabili in ce masura PFA-ul e obligat sa declare dela 1 iulie si sa plateasca separat CASS la suma stabilita prin contract.

Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art 296 indice 23 alin. (3) indiferent daca realizati venituri din salarii se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor obtinute din activitatea desfasurata ca PFA.

Potrivit art 296 indice 22 alin (2), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice , este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Potrivit art. 296 indice 24, in cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, se vor efectua plati anticipate.  

Platile anticipate se stabilesc  de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevazute la art. 83. In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Potrivit prevederilor art 296 indice 25, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate , declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul se realizeaza prin depunerea declaratiei de venit estimat prevazute la art. 81 si a declaratiei privind venitul realizat prevazute la art. 83. In cazul impunerii in sistem real, obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotelor prevazute la art. 296 indice 18  alin. (3) asupra bazelor de calcul prevazute la art. 296 indice 22  alin. (2) si (3).

La determinarea venitului anual baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile prevazute la art. 80.
In concluzie se vor efectua plati anticipate in cursul anului.

Pentru contributia de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe baza declaratiei de venit
estimat/declaratiei privind venitul realizat sau pe baza normelor de venit.

Contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de catre persoanele fizice stabilite de catre organul fiscal in decizia de impunere, se platesc trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din trimestru. Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Potrivit prevederilor art 296 indice 27, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor( inchiriere ) daca aveti calitatea de salariat.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributiiPFAservicii contabilitateimpozitasigurari sociale


Data aparitiei: 19 Decembrie 2012

Votati articolul "PFA. Ce contributii datoreaza de la 1 iulie 2012?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X