email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lipsuri si perisabilitati. Inregistrarea in contabilitate si limitele fiscale

Perisabilitatilipsuriinregistrari contabilelimite fiscaleTVA


Perisabilitatile reprezinta scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare sau in reteaua de distributie.

Nu reprezinta perisabilitati pierderile incluse in normele de consum tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri si cele produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta majora.

Perisabilitatile constatate in urma inventarierii se aproba de administratorul persoanei juridice la nivelul cantitatilor efectiv constatate pana la limitele prevazute de lege.

Inregistrarea in contabilitate

Societatea va inregistra in contabilitate si in evidenta operativa scazaminte asupra tuturor bunurilor constatate lipsa astfel incat cantitatile scriptice ale stocurilor sa corespunda cu cele faptice, iar valoarea constatata la inventariere sa reprezinte valoarea inregistrata in contabilitate a stocurilor si implicit valoarea la care acestea vor fi prezentate in situatiile financiare anuale.

Limite fiscale

Limitele maxime admise din punct de vedere fiscal, ale perisabilitatilor sunt stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 831 / 2004, pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare.

Limitele maxime de perisabilitate admise se stabilesc la nivelul intregii unitati, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de produse la pretul de inregistrare al produselor intrate.

Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se stabilesc la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare.

Pentru a fi deductibile la calculul profitului impozabil, cotele de perisabilitati diferentiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, trebuie sa se incadreze in limitele maxime de perisabilitate prevazute pentru grupa respectiva de marfuri.

Aceleasi limite maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile din stoc. Cheltuiala cu lipsurile constatate este considerata cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit in limitele acceptate de legislatie.

Cheltuiala cu produsele perisabile care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal. Normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplica numai persoanelor juridice care sunt platitoare de impozit pe profit.

Din punctul de vedere al TVA

Pentru perisabilitatile care se incadreaza in limitele prevazute prin lege, nu se colecteaza TVA.

Pentru cheltuielile cu perisabilitatile care depasesc limitele prevazute de lege se colecteaza TVA.

Pentru bunurile la care sunt acceptate scazaminte, in cazul compensarii lipsurilor cu plusurile stabilite la inventariere, scazamintele se calculeaza numai in situatia in care cantitatile lipsa sunt mai mari decat cantitatile constatate in plus.

Diferenta stabilita in minus in urma compensarii si aplicarii tuturor cotelor de scazaminte, reprezentand prejudiciu pentru entitate, se recupereaza de la persoanele vinovate, in conformitate cu dispozitiile legale.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Perisabilitatilipsuriinregistrari contabilelimite fiscaleTVA


Data aparitiei: 10 Ianuarie 2013

Votati articolul "Lipsuri si perisabilitati. Inregistrarea in contabilitate si limitele fiscale":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X