email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul contabil: Cheltuieli lunare societate comerciala care suporta contravaloarea primelor de asigurare

Inregistrari contabilescutire de impozitcertificatul de rezidenta fiscalacontravaloarea primelor de asigurare



Tratamentul contabil si fiscal corect pentru inregistrarea unei cheltuieli lunare efectuate de o societate comerciala care suporta contravaloarea primelor de asigurare la o Polita de asigurare de viata pentru un administrator (care nu are si calitatea de salariat al respectivei societati).

Din punct de vedere contabil, aceasta polita se inregistreaza in contabilitate dupa natura cheltuielii si reprezinta o asigurare decontata de societate in favoarea administratorului.

Cazul A: Consideram ca acest administrator este persoana rezidenta in Romania. Observam ca societatea nu realizeaza niciun beneficiu de pe urma acestei asigurari si deconteaza o cheltuiala proprie a administratorului.

Decontarea asigurarii se inregistreaza prin articolul contabil:

613                     =                  401             cu valoarea politei
"Cheltuieli cu primele de asigurare" "Furnizori"
401                         =            5121                 la data platii
"Furnizori"            "Conturi la banci in lei" cu suma achitata


Din punct de vedere fiscal, aceasta cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, ce stabileste:

"Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

(...) e) cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii."

In acelasi timp sunt aplicabile prevederile de la art. 7 alin. (1) pct. 12 din Codul fiscal ce stabileste ca sunt considerate distribuire de dividende astfel:

"Se considera dividend din punct de vedere fiscal si se supune aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende:
- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la un participant la persoana juridica peste pretul pietei pentru astfel de bunuri si/sau servicii, daca suma respectiva nu a facut obiectul impunerii la primitor cu impozitul pe venit sau pe profit;
- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia."

Astfel, din tratamentul fiscal aplicabil observam ca aceasta cheltuiala se supune impozitului pe dividend. Deoarece asigurarea nu poate fi impozitata prin stopaj la sursa, decontandu-se catre societatea de asigurare intreaga polita, administratorul are obligatia sa depuna in societate suma impozitului pe dividend.

Aceasta se calculeaza prin metoda sutei majorate, astfel incat valoarea platii politei sa fie o suma neta dupa calculul impozitului pe dividend.

Depunere suma in casierie de catre administrator si plata impozitului pe dividend:

5311                     =                   462
"Casa in lei"                     "Creditori diversi"


Recunoastere impozit pe seama sumei depuse de administrator:
462                =                     446
"Creditori diversi"           "Alte impozite si taxe - analitic
                                   impozit pe dividend"


Plata impozit dividend, prin banca:


446                           =                    5121
"Alte impozite si taxe - analitic             "Conturi la banci in lei"
impozit pe dividend"


Exista situatia ca administratorul sa nu fie de acord cu plata impozitului ca persoana fizica si decide ca societatea sa suporte impozitul. In acest caz consideram ca suma se inregistreaza prin articolul contabil:

635                              =                                      446
"Cheltuieli cu alte impozite si taxe"          "Alte impozite si taxe - analitic
                                                                      impozit pe dividend"

Si in acest caz, suma cheltuielii cu impozitul pe dividend este nedeductibila la calculul impozitului pe profit deoarece nu este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile, conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.

Din punct de vedere declarativ, impozitul pe dividend se declara pana pe data de 25 a lunii urmatoare, in declaratia 100, data pana la care trebuie efectuata si plata impozitului. Pana pe data de 28 februarie a anului urmator, societatea are obligatia sa depuna declaratia 205 privind impozitul pe dividende, aferent persoanelor fizice supuse impozitului pe venit.

Cazul B: In situatia in care administratorul este nerezident, tratamentul fiscal este identic, cu exceptia faptului ca daca acesta face dovada ca este rezident intr-un stat cu care Romania are semnata Conventie de evitare a dublei impuneri, impozitarea se realizeaza in cel mai favorabil mod intre cel din legislatia interna si cel din Conventia de evitare a dublei impuneri, conform art. 118 din Codul fiscal.

Pentru a putea aplica aceasta reglementare, administratorul nerezident trebuie sa prezinte la data exigibilitatii impozitului pe dividend, certificatul de rezidenta fiscala, prin care face dovada ca este rezident in acel stat.

Din punct de vedere declarativ, societatea are obligatia sa depuna pana pe data de 28 februarie a anului urmator, declaratia cu impozitul retinut/scutirea de impozit pe venitul realizat de nerezidenti, conform art. 119 din Codul fiscal.

Daca la data exigibilitatii dividendului s-a retinut impozit, acesta se declara si in declaratia 100, depusa pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc exigibilitatea impozitului.

Mai retinem aspectul ca prezentarea certificatului de rezidenta fiscala nu reprezinta o scutire de impozit pe dividend, ci da dreptul impozitarii in cel mai favorabil mod intre cel din legislatia interna si cel din Conventia de evitare a dublei impuneri. Chiar daca se cunoaste ca acest administrator este rezident intr-un alt stat, in lipsa prezentarii certificatului de rezidenta fiscala, se impoziteaza conform reglementarilor din Romania.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Inregistrari contabilescutire de impozitcertificatul de rezidenta fiscalacontravaloarea primelor de asigurare


Data aparitiei: 28 Ianuarie 2013

Votati articolul "Tratamentul contabil: Cheltuieli lunare societate comerciala care suporta contravaloarea primelor de asigurare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X