email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA norme de venit | Trece la sistemul real de impunere in 2013?

trecerea la sistemul realimpozit pe venitcodul fiscalPFA 2013


Analizam astazi cazului unui PFA cu activitate comerciala in sistem cu transe de venit infiintat in 2011 care a angajat in 2012 doua persoane, iar veniturile au fost de 14.900 lei. Vom stabili astfel in ce masura PFA-ul in cauza trebuie sa treaca la sistem real in 2013.


Solutia consultantului:

Urmare modificarii aduse art. 49 din Codul fiscal prin OUG 117/2010 , incepand cu 1 ianuarie 2011, a fost eliminata conditia lipsei de salariati pentru a putea fi aplicabil sistemul de impunere pe baza de norme de venit. Astfel in prezent posibilitatea de a determina venitul net pe baza normelor de venit este valabila si pentru contribuabilii care au salariati, nereprezentand un criteriu pentru trecerea la sistemul real de impunere.

In raport cu veniturile realizate, doar daca in anul fiscal anterior a fost inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, contribuabilul este obligat sa determine venitul net anual in sistem real.

Intrucat pentru anul 2012 a existat obligatia completarii partii din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari, potrivit reglementarilor contabile elaborate in acest scop, pentru verifica incadrarea in plafon in vederea pastrarii regimului din anul anterior, se compara venitul brut cu plafonul mentionat. Din cele prezentate, intrucat venitul brut anual este inferior echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro, nu este indeplinita conditia obligatorie de trecere la sistemul real, insa persoana fizica are dreptul sa opteze, in conditiile art. 51 din Codul fiscal , pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Daca se doreste schimbarea sistemului de impunere, cererea de optiune pentru stabilirea venitului net in sistem real se depune la organul fiscal teritorial pana la data de 31 ianuarie, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitatea in anul precedent, respectiv de 15 zile de la incerea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

In caz contrar, contribuabilul va aplica in continuare regimul de impunere pe baza de norme de venit, in conformitate cu prevederile art. 49 din Codul fiscal.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
trecerea la sistemul realimpozit pe venitcodul fiscalPFA 2013


Data aparitiei: 01 Februarie 2013

Votati articolul "PFA norme de venit | Trece la sistemul real de impunere in 2013?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X